Vidite prvi

NAJVIŠE EMIGRANATA PER CAPITA

Pew institut: "Trećina stanovništva rođenog u BiH danas živi izvan domovine"

Autor:Prvi.tv
Objava:10.1.2017. 19:40
Pew institut: Trećina stanovništva rođenog u BiH danas živi izvan domovine
Učitavanje medija preglednika ...

Bosna i Hercegovina je u skupini zemalja s najvećim brojem emigranta po glavi stanovnika.

Prema posljednjim podacima američkog Instituta Pew, u svijetu je 2015. godine bilo oko 244 milijuna migranata koji žive i rade izvan domovine, dok je 2010. njihov broj iznosio 222 milijuna.

Istraživanje stručnjaka ovog instituta je pokazalo kako je čak devet zemalja ostalo bez petine ili čak i više populacije tijekom posljednjih desetljeća, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema ovom istraživanju, trećina rođenih u BiH danas živi izvan domovine, dok je 28 posto Albanaca kao i Jamajčana napustilo domovinu i nastavilo život u drugim zemljama diljem svijeta.

Također, četvrtina stanovnika Armenije 2015. godine je živjela u inozemstvu, dok petina rođenih u Kazahstanu, Siriji, Trinidadu i Tobagu, Makedoniji i Portugalu živi izvan matične zemlje.

Među najčešćim razlozima emigracija su oružani sukobi i fizičke prijetnje, a posljednjih godina sve veća nezaposlenost, tj. veliki broj osoba odlazi u druge zemlje u potrazi za boljim ekonomskim prilikama.

U izvješću američkog instituta se upozorava kako emigracije mogu imati vrlo ozbiljne posljedice po demografsku sliku zemlje, osobito u slučajevima kad mladi ljudi napuštaju domovinu i odlaze živjeti u druge zemlje.

Emigracija, također, može uzrokovati problem starenja kao i nedostatak visokoobrazovane radne snage potrebne za nacionalnu ekonomiju.

Komentari
Broj komentara:0