Vidite prvi

Palestinci u strahu

Otvaranje nove ambasade SAD-a danas u Jeruzalemu

Autor:Prvi.tv
Objava:14.5.2018. 9:44
Otvaranje nove ambasade SAD-a danas u Jeruzalemu
Učitavanje medija preglednika ...

U Jeruzalemu će danas biti otvorena nova ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Izraelu, potez koji je izazvao masovne proteste Palestinaca i strahove o daljem jačanju nasilja.

Datum otvaranja ambasade je brižljivo biran kako bi se podudario s Danom Jeruzalema, 51. godišnjicom koju Izraelci nazivaju "ujedinjenjem" grada nakon rata 1967. godine.

Kako navode agencije i mediji, očekuje se kako će otvaranju nazočiti mnogi strani službenici, premda će izostati veleposlanici mnogih europskih država koje se protive tom potezu američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Objavljeno je kako su Mađarska, Češka i Rumunija blokirali zajedničko priopćenje Europske unije o tom pitanju.

Na otvaranju neće biti ni Trumpa, ali je najavljeno njegovo obraćanje videolinkom.

U Izrael su u nedjelju stigli Ivanka Trump i Jarred Kushner, kćerka i zet predsjednika SAD-a.

Navodi se kako će njih dvoje u funkciji visokih savjetnika u Bijeloj kući prisustvovati otvaranju, prenosi Al Jazeera. 

Izrael je okupirao i anektirao Istočni Jerusalem 1967. godine, a taj potez međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Palestinci žele da Istočni Jeruzalem bude prijestolnica njihove buduće države i smatraju kako je selidba američke ambasade iz Tel Aviva jednostrani potez, koji SAD-u oduzima titulu posrednika za mir na Bliskom istoku.

Trumpova odluka iz prosinca da prizna Jeruzalem kao izraelsku prijestolnicu pokrenula je višemjesečne proteste širom palestinskih teritorija.

Od 30. ožujka, kada se svakog petka održavaju demonstracije uz granicu Palestinaca i Izraela, poginulo je na desetke Palestinaca, dok ih je više od 1.800 ranjeno.

Proteste predvodi Hamas, pokret koji je na čelu uprave Pojasa Gaze i oni bi trebali imati kulminaciju ovog tjedna prilikom obilježavanja 70. godišnjice "Nakbe", katastrofe – termina koji Palestinci koriste za označavanje nastanka Izraela.

Organizatori su najavljivali kako će možda pokušati probiti granicu s Izraelom.

Kada je riječ o selidbi ambasada, većina država će zadržati svoje adrese u Tel Avivu, premda su se nakon odluke Washingtona na selidbu odlučili Guatemala i Paragvaj.

Komentari
Broj komentara:0