Vidite prvi

rok se približava

Njemački koalicijski pregovori trajali do kasno u noć

Autor:Prvi.tv
Objava:12.1.2018. 10:03
Njemački koalicijski pregovori trajali do kasno u noć
Učitavanje medija preglednika ...

Konzervativci njemačke kancelarke Angele Merkel i Socijaldemokrati lijevog centra još nisu postigli sporazum o zvaničnim koalicijskim pregovorima nakon što je više od 18 sati takozvanih "istražnih" pregovora iza zatvorenih vrata nastavljeno prije očekivanog roka u petak.

Ključne teme razgovora u ranim jutarnjim satima u petak bile su porezi, financijska politika, imigracija i zdravstvena zaštita, saznaje  dpa.

Iako je bilo nekih pomaka u diskusijama, koje su se odvijale od točke do točke, produžetak pregovora je odbačen u petak ujutro.

Nekoliko pregovarača je napustilo sastanke, rekavši okupljenim novinarima da bi razgovori mogli trajati do zore.

Merkel je ranije upozorila da su čelnici suočeni s teškim krugom pregovora u pokušaju da dovrše uvodnu fazu.

Ona se nadala da će stranke postići sporazum prije početka zvaničnih pregovora o koaliciji u narednih 24 sata  i da će otkloniti prijetnju prijevremenih izbora nakon rujanskog glasanja na kome nijedna stranka nije osvojila jasnu većinu.

- Još su velike prepreke koje moramo ukloniti na našem putu - izjavila je Merkel, misleći na velike razlike koje su se pojavile među stranačkim čelnicima oko spajanja izbjegličkih porodica, europske reforme, zdravstvene zaštite i oporezivanja bogatih.

Merkel je izrazila nadu da će nakon pet dana razgovora stranke biti u stanju da polože temelje za početak zvaničnih pregovora o novoj koalicijskoj vladi koja će biti na čelu zemlje u narednom četverogodišnjem mandatu.

Čelnici konzervativnog bloka CDU-CSU i SPD-a trebali bi izvijestiti rukovodstva svojih stranaka rezultatima razgovora u jutarnjim satima.

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier podsjetio je pregovarače na odgovornost koju imaju, ne samo prema vlastitim strankama i političkoj budućnosti zemlje, nego također i prema Europi.

Komentari
Broj komentara:0