Vidite prvi

Katalonija

Njemačka želi izručiti Puigdemonta Španjolskoj

Autor:Prvi.tv
Objava:22.5.2018. 14:13
Njemačka želi izručiti Puigdemonta Španjolskoj
Učitavanje medija preglednika ...

Njemački tužitelji priopćili su u utorak da pripremaju molbu za izručenjem bivšeg katalonskog čelnika Carlesa Puigdemonta Španjolskoj pod optužbama da je povezan s kampanjom za nezavisnost te španjolske regije.

Viši regionalni sud u sjevernoj saveznoj državi Schleswig-Holstein tek treba odlučiti o izručenju, ali je danas priopćio kako ne vidi razloga da bude priveden u pritvor tokom postupka.

Katalonija je održala referendum o nezavisnosti 1. listopada i potom je objavila secesiju, ali je Madrid blokirao svaki pokušaj proglašenja nezavisnosti pred nacionalnim sudovima, pozivajući se na španjolski koji navodi da je nedjeljiva.
Sud je u prošlom mjesecu odbacio zahtjev za izručenjem Puigdemonta pod optužbom za pobunu zbog njegove uloge u kampanji za nezavisnost regije.

Sud je, ipak, pristao da ga oslobodi uz kauciju i saopćio je da je izručenje Španjolskoj pod blažom optužbom za zloupotrebu javnih sredstava.
Tužitelji su danas osporili sudsku presudu navodeći da je izručenje pod optužbom za pobunu opravdano jer posjeduju nove informacije španjolskih vlasti kao što su snimci koji pokazuju nasilje protiv policije.
- Nemiri su bili tako žestoki da tužitelji smatraju da on može biti izuručen pod optužbom za pobunu - navode tužitelji u priopćenju.
-Tužitelji se trenutno pripremaju da objave da je takva optužba dopuštena - dodaju oni.

Komentari
Broj komentara:0