Vidite prvi

ostavka

Nizozemski šef diplomacije uhvaćen u laži pa podnio ostavku

Autor:Prvi.tv
Objava:13.2.2018. 19:52
Nizozemski šef diplomacije uhvaćen u laži pa podnio ostavku
Učitavanje medija preglednika ...

Nizozemski ministar vanjskih poslova Halbe Zijlstra je podnio ostavku nakon što je uhvaćen u laži oko navodnog susreta s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom prije 12 godina. Zijlstra je svoju odluku o ostavci objavio u parlamentu u Haagu.

"Živimo u zemlji u kojoj je istina važna. Stoga ne vidim drugu opciju nego da podnesem ostavku", rekao je Zijlstra, koji je na funkciji šefa diplomacije bio manje od četiri mjeseca.

Sada već bivši šef diplomacije je tvrdio da je bio nazočan kao gost u Putinovoj vikendici 2006. kada je ruski čelnik izgovorio kontroverznu izjavu o "Velikoj Rusiji". Zijlstra je potom upozorio na opasnost ruske agresije.

Priznao da je izjavu čuo iz druge ruke

No u ponedjeljak je Zijlstra listu De Volkskrank priznao da nije izravno čuo tu Putinovu izjavu, nego iz druge ruke.

Premijer Mark Rutte je njegovo krivo predstavljanje tog susreta nazvao "velikom pogreškom".

Tijekom predizborne kampanje prije dvije godine Zijlstra je rekao da je 2006. bio u Putinovoj dači kada je čuo vođu Kremlja kako govori o planovima za "Veliku Rusiju" koja bi uključivala neke od ruskih susjeda.

"Jasno sam čuo Putinov odgovor na pitanje o onome što je smatrao Velikom Rusijom", rekao je Zijlstra na tadašnjem okupljanju Narodne stranke za slobodu i demokraciju, koja vodi novu nizozemsku vladu.

"Kazao je kako bi to uključilo Rusiju, Bjelorusiju, Ukrajinu i baltičke države, a Kazahstan 'bi bilo lijepo imati'", rekao je u Zijlstra svom govoru koji je zabilježen na snimci.

U ponedjeljak je priznao da nikada nije bio na sastanku s Putinom i da je čuo te komentare od drugih osoba. Zijlstra je to priznao prije sastanka u srijedu s ruskim kolegom Sergejom Lavrovim.

Komentari
Broj komentara:0