Vidite prvi

nemiri i sukobi

Nastavljaju se prosvjedi u Tunisu

Autor:Prvi.tv
Objava:11.1.2018. 20:55
Nastavljaju se prosvjedi u Tunisu
Učitavanje medija preglednika ...

Više od 300 prosvjednika uhićeno je noćas u Tunisu gdje nemiri i sukobi s policijom traju već treći dan. Na ulice je izašla i vojska koja osigurava banke i važne vladine institucije. Prosvjedi su eskalirali zbog mjera štednje, samo nekoliko dana uoči sedme obljetnice nemira koji su potaknuli slične događaje u brojnim arapskim zemljama - Arapsko proljeće. 

Noću nema mira na ulicama tuniskih gradova. Policija suzavcem rastjeruje skupine prosvjednika, a oni policajce iz zasjede napadaju kamenjem i pale njihova vozila. 

Buntovni prosvjednici podmeću požare i postavljaju blokade po cesti. Jedan je prosvjednik u ponedjeljak ubijen u gradu Teburba. Nedaleko od alžirske granice, u gradu Tala, na ulice je izašla vojska nakon što su prosvjednici protjerali policiju iz grada i zapalili policijsku postaju. 

Okidač za nemire bilo je povećanje poreza i životnih troškova nakon što je MMF preporučio mjere štednje za smanjenje deficita. Tuniske vlasti optužile su opoziciju za poticanje nemira i tvrde da je uvođenje nepopularnih mjera nužno radi poboljšanja gospodarske situacije. 

Pobuna krajem 2010. i početkom 2011. te veliki teroristički napadi 2015. zaustavili su strana ulaganja, a posebice je velika šteta nanesena turizmu. Tijekom posljednjih 7 godina promijenilo se 9 vlada, a Tunižani smatraju da je svaka bila korumpirana i nesposobna.

 

Komentari
Broj komentara:0