Vidite prvi

PROTIV KONZERVATIVNE VEĆINE

Nastavak prosvjeda oporbenih stranaka u poljskom parlamentu

Autor:Prvi.tv
Objava:12.1.2017. 8:37
Nastavak prosvjeda oporbenih stranaka u poljskom parlamentu
Učitavanje medija preglednika ...

Poljski parlament je u srijedu još bio paraliziran, nakon su ga zauzeli oporbeni zastupnici nezadovoljni zbog, kako kažu, nedemokratskih i nezakonitih odluka konzervativne većine.

Zastupnici su zauzeli polukružnu dvoranu parlamenta 16. prosinca, prvo u znak prosvjeda protiv pokušaja vlasti da ograniče pristup medija  parlamentu, a onda i protiv "nezakonita", kako tvrde, glasanja o proračunu za 2017.

Uprkos pregovorima koje su stranački čelnici vodili u srijedu kako bi donji dom mogao nastaviti rad, senat, u kojemu su konzervativci također u većini, odobrio je sporni prijedlog zakona o proračunu, u prilikama parlamentarne krize kakva nije viđena od pada komunizma u Poljskoj prije 27 godina.

Predsjednik konzervativne vladajuće stranke Pravo i pravednost (PiS) Jaroslaw Kaczynski osudio je "nedemokratsko" i "nezakonito" ponašanje oporbe i ponovio kako se sve odluke njegove stranke temelje na zakonu, prenosi Hina.

Tridesetak zastupnika oporbe u parlamentu započeli su 16. prosinca svoj prosvjed kojim su onemogućili pristup govornici i time blokirali rad Sejma. Bila je to njihova reakcija na udaljavanje jednog zastupnika iz dvorane nakon što je ovaj pokušao izraziti svoju podršku novinarskom prosvjedu.  Iako je vladajuća stranka PiS uvjerljivo pobijedila na izborima 2015. godine na valu dalekosežnih obećanja, njihovi pokušaji da Poljsku usmjere prema još snažnijem konzervativizmu do sad su pretrpjeli nekoliko velikih poraza, između ostalog nedavnim odustajanjem o potpune zabrane pobačaja.

Komentari
Broj komentara:0