Vidite prvi

KATALONIJE SE NE POSUSTAJE

Nakon sjednice katalonskog parlamenta, zakazana krizna sjednica španjolske vlade

Autor:Prvi.tv
Objava:11.10.2017. 10:02
Nakon sjednice katalonskog parlamenta, zakazana krizna sjednica španjolske vlade
Učitavanje medija preglednika ...

Španjolska vlada danas se hitno sastaje kako bi odlučila o odgovoru na jednostranu deklaraciju o nezavisnosti Katalonije, potpisanu ali "odgođenu" u očekivanju dijaloga s Madridom, prenose agencije.

Vijeće ministara pod predsjedanjem konzervativca Mariana Rajoya sastat će se prijepodne kako bi odlučilo o mjerama koje treba poduzeti dan nakon konfuzne sjednice katalonskog parlamenta.

Pritisci sa svih strana

Pod pritiscima sa svih strana, uključujući europsku, predsjednik Katalonije Carles Puigdemont obećao je da će tu španjolsku pokrajinu pretvoriti u nezavisnu "republiku", istodobno se zalažući za odgodu postupka kako bi se "pregovorima došlo do rješenja" s Madridom.

Ocijenio je da njegova pokrajina živi "povijesni trenutak", oslanjajući se na pobjedu "da" za nezavisnost s 90,19 posto glasova, na referendumu o samoodređenju.

Zamjenica španjolskog premijera Soraya Saenz de Santamaria rekla je u utorak navečer da se Puigdemont treba vratiti na put zakona ako želi da dođe do razgovora i nema pravo nametati posredovanje s vladom.

"Ni Puigdemont niti bilo tko drugi može polagati pravo...da nametne posredovanje. Bilo kakav dijalog između demokrata mora se dogoditi u okvirima zakona", rekla je Saenz de Santamaria nakon što je Puigdemont je u utorak navečer potpisao deklaraciju u kojem se proglašava neovisnost Katalonije od Španjolske, ali ju je odmah suspendirao i pozvao na dijalog s Madridom.

On je prije toga pred regionalnim parlamentom izjavio kako je referendum 1. listopada dao njegovoj vladi mandat da pretvori Kataloniju u "neovisnu državu", no da se taj proces treba zamrznuti radi pregovora sa središnjom vladom u Madridu.

Inicijative za posredovanjem

Puigdemont je rekao kako su se pojavile mnoge inicijative za posredovanjem nakon referenduma i prijedlozi za razgovore na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Španjolski premijer Rajoy je ranije isključio posredovanje i rekao da neće razgovarati s katalonskim čelnicima ako ne odbace svoju ambiciju da proglase neovisnost.

Komentari
Broj komentara:0