Vidite prvi

PRINUDNO SLETJELI U BEOGRAD

Mladom Nijemcu stalo srce u zrakoplovu, vraćali ga u život 50 puta

Autor:Prvi.tv
Objava:14.4.2017. 9:33
Mladom Nijemcu stalo srce u zrakoplovu, vraćali ga u život 50 puta
Učitavanje medija preglednika ...

Sebastian, njegova supruga Sevi i djeca (14-godišnji posinak i tromjesečna beba) prošlog petka su se s odmora iz Turske vraćali kući u Njemačku. Sebastianu je u avionu pozlilo. Stalo mu je srce i izgubio je svijest. Njegov posinak je odmah započeo masažu srca, jer je nedavno išao na tečaj iz reanimacije i na taj način spasio ocu život. U međuvremenu i stjuardesa je donijela defibrilator, pomoću kojeg su ga u zrakoplovu čak tri puta oživljavali, piše Blic.

Prinudno slijetanje

Zbog toga je zrakoplov prinudno sletio u Beograd i Hitna pomoć ga je brzo prevezla u Urgentni centar Kliničkog centra Srbija.

U bolnicu je stigao svjestan, s poteškoćama u disanju i ekstremno uznemiren, zbog čega su ga liječnici odmah uspavali i priključili na aparat za umjetno disanje.

Dr Milena Srdić Lehocki, kardiolog Urgentnog centra, koja je cijelu noć provela pored njegovog kreveta, prepričala je novinarima što se sve događalo toga dana i noći, ali i koliko je bila uplašena za njegov život, jer lijekove koje mu je davala nisu uopće djelovali.

Tim liječnika, koji su radili u prvoj smeni, u početku su posumnjali da nije reč o upali moždanih ovojnica, s obzirom na to da je bio jako uzmeniren. Zato je nakratko bio prebačen i na Kliniku za infektivne bolesti, ali je tamo isključeno da se radi o nekom infektivnom oboljenju. U Urgentni centar je stigao oko 13 sati i radili smo mu svu moguću dijagnostiku, ali je tek oko pola šest prvi put registriran ozbiljan poremećaj srčanog ritma. EKG koji je napravljen kada je stigao u bolnicu bio je potpuno uredan i nevjerojatno je da se tek nakon nekoliko sati ponovo javio taj poremećaj – objasnila je dr Srdić Lehocki.

Sebastian je prebačen u koronarnu jedinicu i tada počinje prava drama i borba za njegov život. O njegovom stanju prvo je vodila računa dr Gordana Matić, koja ga je 10 puta vraćala u život dok na dežurstvo nije došla dr Srdić Lehocki. Njemu je bukvalno srce treperelo i jedino elektrošokovima su mu mogli pomoći.

- Prilikom predaje dužnosti dr Matić je bila veoma zabrinuta, jer nijedan lijek za aritmiju nije djelovao na njega. Imao je "električnu oluju", medicinsko stanje koje se naziva ukoliko srce stane tri puta u 24 sata. A kod njega se to događalo na svakih nekoliko minuta – prepričala je doktorica.

Lijekovi nisu djelovali

U naredna tri sata, dr Srdić Lehocki se nije micala od pacijenta i za to vrijeme 50 puta ga je oživljavala, koristeći defibrilator.

- Bila sam uplašena. Bespomoćno sam se osjećala, jer se lijekovima nije rješavao problem. U jednom trenutku sjetila sam se da bih mu mogla ugraditi privremeni pacemaker. Obzirom da ga nismo mogli voditi u salu, pacemaker smo mu ugradili u koronarnoj jedinici i već oko ponoći njegov srčani ritam je bio stabilan. Svi smo mogli malo odahnuti – objasnila je Lehocki.

Doktorica je tijekom noći konzultirala mnoge svoje kolege različitih specijalnosti kako bi joj pomogli oko ovog slučaja. Htjela mu je napraviti i  koronarografiju, ali je to ostavljeno za jutro.

U subotu ujutru mnogi liječnici došli su od kuće, Sebastianu je napravljena intervencija, koja je pokazala da nema nikakvih problema s krvnim sudovima. U utorak su ga liječnici probudili, izvadili mu pacemaker i njegovo stanje je bilo potpuno u redu.

Kada se probudio ispričali su mu što se sve dogodilo. Njegova supruga napisala je pismo cijelom kolektivu Urgentnog centra, gdje im se zahvalila na brižnosti i požrtvovanosti. Liječnici Srdić kupila je buket s 51 crvenom ružom, jer ga je toliko puta reanimirala.

S obzirom na to da se nakon pet dana njegovo stanje stabiliziralo, on je u srijedu pušten kući. Ono što će u Njemačkoj morati  saznati, je razlog zašto mu se sve to dogodilo.

U rujnu Sebastian i njegova žena planiraju obaviti crkveno vjenčanje i ujedno krstiti mlađe dijete. Pozvali su i dr Milenu Srdić Lehocki da im se pridruži, jer kako su joj objasnili, da nije bilo nje, pacemakera i defibrilatora, ne bi bilo ni Sebastiana, prenio je Blic.

 

 

Komentari
Broj komentara:0