Vidite prvi

SUD ODREDIO

Migrantska djeca mlađa od pet godina moraju biti uz roditelje

Autor:Prvi.tv
Objava:12.7.2018. 11:59
Migrantska djeca mlađa od pet godina moraju biti uz roditelje
Učitavanje medija preglednika ...

Sva migrantska djeca mlađa od pet godina odvojena na američko-meksičkoj granici bit će ujedinjena sa svojim roditeljima do četvrtka ujutro u slučajevima u kojima je to moguće, navodi se u izjavi dužnosnika Trumpove administracije u srijedu.

Američki savez za građanske slobode (ACLU) koji je tužio je vladu zbog njezine politike odvajanja, osporio je tu tvrdnju. "Ta izjava posve je neodređena", rekao je odvjetnik Lee Gelernt, napominjući da je sutkinja u San Diegu odredila da rok za ponovno ujedinjenje djece s roditeljima bude u utorak.

Vlasti su rekle da neku djecu neće biti moguće ponovno spojiti s roditeljima jer su im roditelji deportirani, imaju kaznenu evidenciju ili na neki drugi način nisu prikladni.

Američka sutkinja Dana Sabraw u San Diegu naredila je vladi da djecu mlađu od pet godina ponovno ujedini s roditeljima do utorka, a svu odvojenu djecu do 26. srpnja.

U četvrtak vlada će Sabraw dati izvješće o mlađoj djeci i o tome očekuje li da se ispuni rok za stariju djecu.

Vlada je rekla da je na američko-meksičkoj granici oko 2000 djece odvojeno od svojih roditelja zbog Trumpove politike 'nulte tolerancije' prema ilegalnoj imigraciji, koja je napuštena u lipnju nakon burnih prosvjeda.

Odvjetnik ACLU-a Gellernt rekao je da vlada nije ni blizu tome da svu djecu mlađu pet 5 godina ujedini s njihovim roditeljima, uključujući 12 odraslih koji su deportirani bez svoje djece. On je kazao da mu vlasti nisu rekle koliko njih je vraćeno roditeljima. "Pitao sam vlasti za njihov broj i do sada su mi već trebali odgovoriti", dodao je.

Posljednje brojke vlasti su objavile u utorak ujutro, kad su dužnosnici rekli da je ujedinjeno s roditeljima četvero djece mlađe od pet godina a najmanje 34 bit će do kraja dana, piše Vijesti.hr

Katoličke humanitarne organizacije, koje su pomogle da se smjeste djeca u prihvatilišta nakon njihova odvajanja, održale su konferenciju za novinare u New Yorku na kojoj su ponovno roditeljima ponovno ujedinjeni sa svojom djecom izrazili golemo olakšanje nakon više tjedana odvojenosti.

"Sretan sam što sam konačno sa svojim djetetom. Nikada se neću odvojiti od njega, bez obzira na sve", rekao je u suzama Javier, 30- godišnjak iz Hondurasa, koji je ponovno ujedinjen sa svojim 4-godišnjem sinom nakon 55 dana pritvora. "Ovo su mi bili najgori dani u životu. Nisam mogao zamisliti da bi se tako nešto moglo dogoditi", rekao je.

Komentari
Broj komentara:0