Vidite prvi

SASTANAK G20

Merkel: Zbog veće mobilnosti povećana mogućnost širenja zaraznih bolesti

Autor:Prvi.tv
Objava:19.5.2017. 19:44
Merkel: Zbog veće mobilnosti povećana mogućnost širenja zaraznih bolesti
Učitavanje medija preglednika ...

Njemačka kancelarka Angela Merkel je danas na sastanku ministara zdravstva zemalja grupe G20, koji se održava u Berlinu, izjavila kako je zbog sve veće mobilnosti u svijetu značajno povećana mogućnost širenja zaraznih bolesti, javlja Anadolu Agency (AA).

Naglasila je kako je stoga potrebno intenzivirati suradnju na međunarodnoj razini kako bi se doprinijelo ukupnom zdravlju ljudi u svijetu.

U svome obraćanju prisutnima, Merkel je posebnu pažnju skrenula na opasnost zaraznih bolesti.

"Agresivni patogeni posebno mogu predstavljati globalnu prijetnju, čak i ekonomskim kretanjima", kazala je Merkel, dodajući kako je virus ebole najbolji primjer tome.

"Pružena je značajna pomoć ali je očigledno stigla kasno. Sve se sporo odvijalo i nije bilo potrebne koordinacije", naglasila je njemačka kancelarka, istaknuvši kako je potrebno naučiti lekciju iz ove situacije.

Napomenula je kako je veoma važno uvijek imati u vidu da je zdravstvo vrlo važan čimbenik ekonomskog rasta, dodajući kako je potrebno ubrzati razvoj novih lijekova koji će pomoći ljudima.

Na kraju je dodala da, u ime Njemačke koja predsjedava G20, moli Argentinu, koja će naredne godine predsjedavati ovom grupom zemalja, da na vrhu liste prioriteta zadrži pitanje zdravstva.

Njemački ministar zdravstva Hermann Grohe je istaknuo kako je, zbog povećanih zdravstvenih prijetnji u svijetu, potrebno da Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ima na raspolaganju veća financijska sredstva.

Sastanak ministara zdravstva zemalja G20, koju čini 19 najrazvijenijih zemalja svijeta, zajedno sa Europskom unijom, završava u subotu.

Komentari
Broj komentara:0