Vidite prvi
prvi cestitka 970*90

pitanje ilegalnih migracija

Merkel: Europa u teškoj situaciji zbog dešavanja na globalnom planu

Autor:Prvi.tv
Objava:13.6.2018. 9:33
Merkel: Europa u teškoj situaciji zbog dešavanja na globalnom planu
Učitavanje medija preglednika ...

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da bi odbijanje migranata na njemačkoj granici, umjesto zajedničkog djelovanja s drugim članicama Europske unije, moglo nanijeti "znatnu štetu" tom savezu.

Govoreći nakon susreta s austrijskim kolegom Sebastianom Kurzom, ona je dala odgovor na spor unutar njezinog konzervativnog parlamentarnog bloka, dodavši da se priljevom migranata treba baviti na razini EU-a, a ne na granicama između europskih država.

Merkel strahuje da bi unilateralne odluke na njemačkoj granici mogle potkopati europsku solidarnost i stvoriti probleme s Austrijom, koja bi podnijela najveći teret za većinu odbijenih migranata.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je upozorila da ilegalne migracije imaju potencijal da nanesu veliku štetu Europi.

U obraćanju na konferenciji za medije u Berlinu nakon sastanka s premijerom Austrije Sebastianom Kurzom, Merkel je istakla da će njemačka pružiti podršku Austriji koja od 1. srpnja preuzima predsjedavanje Europskom unijom (EU).

"Suglasni smo da je Europa u teškoj situaciji ukoliko pogledamo događanja na globalnom planu", rekla je njemačka kancelarka, naglasivši da upravo zbog toga Europa mora biti snažna i jedinstvena.

Napomenula je kako je posebno važno da se zajedničkim stavom pristupi rješavanju problema ilegalnih migracija.

"Moramo zajedno odgovoriti na problem ilegalnih migracija. To je vrlo važno. Vjerujem da ilegalne migracije imaju potencijal da nanese ozbiljnu štetu Europi", kazala je Merkel.

Istakla je da je u okviru borbe protiv ilegalnih migracija od ključne važnosti da se zaštite vanjske granice EU-a, dodajući i kako je dosta manji broj migranata koji pristužu u Europu zahvaljujući sporazumu koji su ranije postigli Turska i EU, prenosi TRT.

Kurz je izjavio da predsjedavanje Europskom unijom, koje će Austrija preuzeti od Bugarske već 1. srpnja, neće biti nimalo lako ako se pogledaju politička događanja u svijetu.

"Mi ćemo se svjesno fokusirati na pitanje sigurnosti", kazao je premijer Austrije.

 

Komentari
Broj komentara:0