Vidite prvi

iako je cijeli život posvetila istoj

Melinda Gates: Nisam spremna na ovoliki utjecaj tehnologije nad mojom djecom

Autor:Prvi.tv
Objava:12.3.2018. 16:34
Melinda Gates: Nisam spremna na ovoliki utjecaj tehnologije nad mojom djecom
Učitavanje medija preglednika ...

Telefoni i aplikacije nisu sami po sebi dobri ili loši, ali … mogu pogoršati teškoće odrastanja.

Kad je 2002. godine rođeno moje najmlađe dijete, preklopni telefon je još uvijek bio najzgodniji komad tehnologije kojeg ste mogli dobiti. Sad kažem da su svo troje moje djece dio onoga što demografi zovu iGen.

Provela sam karijeru u Microsoftu pokušavajući zamisliti što sve tehnologija može učiniti, ali ipak nisam bila spremna za pametne telefone i društvene medije. Poput mnogih roditelja s djecom u dobi moje djece, nisam shvaćala kako će se promijeniti način na koji će moja djeca odrastati – i način na koji sam željela roditeljstvo. I još uvijek pokušavam to dosegnuti.

Ono što me je najviše zadivilo je tempo promjena. Izazovi s kojima se moja mlađa kćer suočava sad kad započinje srednju školu svjetlosnim godinama je udaljeno od onog kroz što je 2010. godine prolazila moja starija kći, koja je sada na faksu. Prijatelji mlađe kćeri žive veliki dio njihova života kroz filtre Instagrama i Snapchata, dvije aplikacije koje nisu ni postojale kada je moja starija kćer uplela svoje prste u društvene medije.

Ali ja sam optimistična o tome što pametni telefoni i društveni mediji mogu učiniti za ljude. Oduševljena sam kad vidim djecu koja uče na pametnim telefonima, doktore koji koriste aplikacije za dijagnosticiranje bolesti i marginalizirane grupe učenika koji su putem društvenih mreža pronašli potporu koju nikad prije nisu imali.

Ipak, kao majka koja želi osigurati da njezina djeca budu sigurna i sretna, brinem. I mislim na to kako sam neke stvari mogla učiniti drugačije. Roditelji bi trebali sami odlučivati za svoju obitelj, a  ja bih vjerojatno dulje čekala prije nego stavim računala u džepove moje djece. Telefoni i aplikacije nisu sami po sebi dobri ili loši, ali za adolescente koji još nemaju emocionalne alate za upravljanje životnim komplikacijama i konfuzijama, oni mogu pogoršati teškoće odrastanja: učenje kako biti ljubazan, suočavanje s osjećajima isključenosti, iskorištavanje slobode dok uvježbava samokontrolu. I važnije nego ikad je od samog početka ih učiti empatiji, jer će nam djeca to trebati.

S drugim roditeljima koji pokušavaju odlučiti kako odraditi svoj roditeljski posao na način koji osjećaju ispravnim unatoč zbunjujućem nizu promjena koje donose pametni telefoni i društveni mediji, želim podijeliti neke od stvari koji su pomogli meni i mojim prijateljima. Nadam se da ti savjeti mogu potaknuti međusobnu konverzaciju i pomoći roditeljima da pomognu jedni drugima.

Naučite više o ovom pitanju: Ovaj mjesec Atlantic je imao dugu priču pod nazivom "Jesu li pametni telefoni uništili generaciju?". Naslov je pomalo strašan, ali opet, takvo je i ono što je objavljeno u članku. Prikazan je snažan slučaj koji povezuje pametne telefone i društvene medije s emocionalnim nevoljama. Na primjer, učenici osmih razreda koji koriste društvene medije više od 10 sati tjedno imaju 56 posto veću vjerojatnost da su nesretniji od onih koji ih koriste manje. Puno sličnih pitanja se otvara u dokumentarcu Screenagers (termin koji znači osobe u tinejdžerskim ili ranim dvadesetim godina, koje imaju talent za računala i provodi dosta vremena na internetu), čiji producenti potiču komunalne zajednice da ugoste projekcije. Puno roditelja mi je reklo kako im se sviđa taj film jer pruža mnoštvo praktičnih savjeta.

Isključite: Jedna od meni omiljenih stvari koje možete učiniti jest planirati "večeru bez uređaja". Nije komplicirano. To je upravo ono što sam naziv kaže: sat vremena oko stola bez ičega što ima prekidač za uključivanje ili isključivanje. Common Sense Media pruža veliku pomoć i pretvara ovaj jednostavan koncept u pokret. Ne dopuštamo mobitele na stolu s večerom, a po mom iskustvu, imaju pravo oni koji obećavaju "nevjerojatan razgovor" za večerom, prenosi troplet.ba.

Imajte čvrste razgovore: Jedna od stvari koja će se vjerojatno pojaviti u razgovoru s vašom djecom jest Netflixova emisija "13 razloga zašto". Publicitet se možda malo smanjio od početka ljeta, ali to je još uvijek vruća tema. Svaki roditelj mora odlučiti za sebe hoće li dopustiti da njihova djeca gledaju i, ako da, pod kojim uvjetima. Ovdjei ovdje su neki odlični resursi Jed Foundation za pomoć pri donošenju tih odluka i razgovoru s djecom o emisiji, samoubojstvu i što treba učiniti ako im je potrebna pomoć. I uvijek nastojim obavijestiti ljude o Crisis Text Line, nevjerojatnoj službi za krizna savjetovanja koja pruža besplatnu podršku i resurse 24 sata na dan putem SMS poruka.

Zastupajte svoju djecu: Sa najstarijom kćerkom na fakultetu i mojim sinom koji ulazi u zadnju godinu srednje škole, počela sam razmišljati o tome kako pametni telefoni i društveni mediji mijenjaju dinamiku fakultetskih kampusa. Mnogi fakulteti jednostavno nemaju sredstva za suočavanje s potrebama mentalnog zdravlja svojih studenata. Pročitajte ovaj članak kako biste saznali više te kako bi bili sigurni da vaša djeca imaju potrebnu potporu.

Napravite plan: Naposljetku, maksimalno vas potičem da probate napraviti vaš plan uz pomoć Obiteljskog medijskog plana Američke akademije pedijatara. Ova web stranica vas vodi korak po korak kroz proces planiranja o tome kako vaša obitelj treba konzumirati medije. Velika je stvar da ista varijanta ne odgovara svima. To vam pomaže izgraditi jedinstveni plan za vašu obitelj.
Internet je divna stvar. Djeci daju slobodu kretati se u velikom svijetu, eksperimentirati, povezivati se s drugima. Kao roditelj, međutim, znam da sam odgovorna za osiguravanje toga da moja djeca budu spremna za svu tu slobodu – i da znaju kako ostati na sigurnom. Evo ovako bismo ostali u vrhu svih tih promjena koje društveni mediji donose u živote djece, tako da ih možemo nastaviti voditi i podržati u ovom svijetu koji se brzo mijenja.

Komentari
Broj komentara:0