Vidite prvi

svijet

Meksiko otvorio granicu za žene i djecu

Autor:Prvi.tv
Objava:21.10.2018. 13:03
Meksiko otvorio granicu za žene i djecu
Učitavanje medija preglednika ...

Meksička policija otvorila je granicu s Gvatemalom za žene i djecu iz karavane tisuća migranata iz Srednje i Latinske Amerike koji se žele probiti u SAD. Američki predsjednik Donald Trump danima upozorava da se migrante mora zaustaviti, zaprijetivši ukidanjem financijske pomoći, zatvaranjem granice i slanjem vojnika na to područje. 

Većina migranata koja je zapela na meksičko-gvatemalskoj granici stiže iz Hondurasa u bijegu od nasilja i siromaštva. Noć su proveli na kiši na mostu koji povezuje dvije zemlje. Ujutro su krenuli preko rijeke u improviziranim čamcima, a neki i plivajući. 

Meksičke službe registrirale su dio migranata, koji su nakon toga odvedeni u smještaj u Tapachuli, gradu na jugozapadu Meksika. Većina će ih zatražiti status izbjeglice kako bi ostali u zemlji ili vizu za prolazak do američke granice. "Ljudi su očajni. Sve ih je više. Žele prijeći na drugu stranu pod svaku cijenu. One koji su ušli u Meksiko pokušavamo nekako zbrinuti", kazao je Flor Cedrel iz Centra za pomoć migrantima, javlja Hrt.hr.

Smatra se da je u karavani oko 4.000 migranata. Meksička je vlada zatražila od UNHCR-a hitnu pomoć kako bi se pronašlo rješenje za njihov smještaj. 

Migranti tvrde da je u njihovoj zemlji opasno zbog stalnih i brutalnih obračuna moćnih uličnih bi. Honduras je jedna od najnesigurnijih zemalja na svijetu, sa stopom ubojstava od čak 43 ubijena na 100.000 stanovnika.

 
 
 
 
 
 

 

Komentari
Broj komentara:0