Vidite prvi

stali uz Trumpa

May i Macron na meti kritika zbog zračnih napada na Siriju

Autor:Prvi.tv
Objava:15.4.2018. 16:55
May i Macron na meti kritika zbog zračnih napada na Siriju
Učitavanje medija preglednika ...

Francuska i Velika Britanija, dvije najjače vojne sile u Europi, su stale uz američkog predsjednika Donalda Trumpa u vojnoj akciji protiv sirijskog kapaciteta za korištenje kemijskog oružja. Sada se moraju osigurati da ne bude protuudara kod kuće, pišu France24 i agencija AP.

Kritičari su odmah optužili Pariz i London kako igraju ulogu "lojalnih zamjenika" nepredvidljivom američkom lideru koji je u Europi često predmet žestokih kritika. Neki brinu da će to dodatno antagonizirati Europu prema Rusiji, s kojom već postoji niz problema.

Predsjednika Emmanuela Macrona kritiziraju u Francuskoj, jer je narušio imidž Pariza - koji je imao, jer nije podržao američku invaziju na Irak 2003. g., dok je britanska premijerka Theresa May okrivljena, jer nije tražila suglasnost parlamenta za zračne udare.

May će već u ponedeljak morati odgovarati na pitanja britanskih parlamentaraca, a isti dan će rasprava o istoj temi biti održana i u francuskoj skupštini i senatu. Kao najžešća od kritika čuje se i ona da "operacija neće suštinski ništa promijeniti u Siriji".

No, tri lidera su se ipak odvažila uraditi nešto nakon užasnih kemijskih napada na civile u gradu Doumi. Neki smatraju da je akcija izuzetno važna, jer se konačno čuo "glas Europljana" na globalnoj sceni.

- Nema nikakve sumnje u odgovornost sirijskog režima. Za nas je crvena linija koju su postavili u svibnju 2017. g. pređena – rekao je Macron.

Macron i May mogu imati problema kod kuće zbog takve odluke. Macron je u teškoj poziciji zbog višetjednih štrajkova, dok May i dalje ima probleme s posljedicama i procesom izlaska iz Europske unije. Macrona kritiziraju i ultradesničari i ultraljevičari.

Međutim, mnogi smatraju da Macron time pokazuje znakove europskog lidera i autonomne politike. On je uoči napada razgovarao s Putinom, i rekao da će kanal za komunikaciju ostati otvoren. Za samo devet dana Macron ide u posjetu Trumpu. Uprkos tome, May i Macron su procjenili da je manja šteta nedjelovati nego riskirati gubitak političkih bodova kod kuće. Akciju je podržala i Angela Merkel, te čelnici Europske unije. 

Komentari
Broj komentara:0