Vidite prvi

francuski predsjednik

Macron objavio plan za rješavanje socijalnih problema francuskih predgrađa

Autor:Prvi.tv
Objava:15.11.2017. 8:35
Macron objavio plan za rješavanje socijalnih problema francuskih predgrađa
Učitavanje medija preglednika ...

Predsjednik Emmanuel Macron obznanio je sinoć novi plan kojim bi se pokušali riješiti socijalni problemi francuskih predgrađa.

U nastupu na francuskoj televiziji Macron je rekao kako se tim planom također želi spriječiti islamistička radikalizacija mladih koji žive u problematičnim prigradskim četvrtima.

Francuski predsjednik kazao je kako se ljude u rubnim četvrtima gradova uspijeva radikalizirati vrlo često i zato što država nema nikakvih drugih rješenja koje bi im ponudila.

"Radikalizacija je izborila mjesto za sebe, dok je istodobno republika abdicirala od svog", kazao je Macron, izloživši osnovne zamisli plana s kojim će u detalje izići u  veljači, prenosi Fena.

U sklopu plana kojim bi se pomoglo prevenirati radikalizaciju mladih zamišljeno je da se pruži potpora poduzećima koja će nezaposlenima iz siromašnih četvrti davati ugovore na puno radno vrijeme, a s diskriminacijom na poslu obračunavat će se žešće i dosljednije.

Macron je stavio na stranu 10 milijardi eura kako bi se popravilo stanje u četvrtima. Također je najavio duže radno vrijeme knjižnica te veću financijsku potporu samohranim roditeljima kao i poboljšanu zdravstvenu zaštitu. 

Problemi koji najviše muče francuske rubne gradske četvrti su siromaštvo, nezaposlenost i godinama ograničene životne šanse te su u Francuskoj jedna od glavnih društvenih tema.

Macron je u vezi toga nedavno govorio o "getoizaciji nekih gradskih četvrti".

Razne francuske vlade pokušavale su tijekom godina riješiti socijalne probleme prigradskih četvrti dajući im milijarde eura.

Ovaj problem doživio je vrhunac 2005. kada je došlo do masovnih protesta u ovim četvrtima i kada je spaljeno na hiljade automobila.

Komentari
Broj komentara:0