Vidite prvi

tajland

Krenula konačna akcija: preostali dječaci i trener bit će izvučeni danas

Autor:Prvi.tv
Objava:10.7.2018. 7:53
Krenula konačna akcija: preostali dječaci i trener bit će izvučeni danas
Učitavanje medija preglednika ...

Danas je krenula treća operaciju spašavanja u kompleksu špilja u Tajlandu u kojoj su još ostala četiri dječaka i njihov nogometni trener, a prema riječima šefa spasitelja svi preostali trebali bi biti izvučeni u toj jednoj misiji. 

Još četiri dječaka su izvučena u ponedjeljak iz labirinta spilje Tham Luang koja se nalazi na granici s Mjanmarom, čime je broj spašenih u utrci s monsunskim vremenom koje puni kompleks vodom narasao na osam. Dječaci su u spilji od 23. lipnja.

Tim inozemnih ronioca i tajlandskih marinaca navodio je dječake tijekom devet sati duge operacije, kroz gotovo 4 kilometara tunela koji su nekad poplavljeni.

U nastavku pratite tijek događaja:

7.40 - Narongsak Osatanakorn ljubazno je odbacio mogućnost upotrebe prijedloga tehno poduzetnika Elona Muska, prenosi Guardian. - Iako je njegova tehnologija dobra i profinjena, nije praktična za ovu misiju - rekao je. Musk je ranije danas tvitao kako je mini podmornica, sastavljena od dijelova raketa i nazvana Divlje svinje po nogometnoj ekipi zarobljenih dječaka, ostavljena kraj špilje u slučaju da zatreba.

7.30 - Prvog dana trebalo nam je 11 sati, jučer nam je trebalo devet, nadamo se da ćemo danas moći biti i brži ili jednako brzi kao jučer - rekao je koordinator Narongsak Osatanakor. - Ako sve bude kako treba, četvero djece, liječnik i marinci koji su ostali s djecom će izaći. Četvero plus jedan trener, dakle petero - dodao je.

7.05 - Osmero spašenih dječaka je dobro - zdravi su i normalno pričaju, rekli su liječnici. Dr. Jedsada Chokedamrongsook rekao je kako očekuje da će provesti oko tjedan dana u bolnici zbog oslabljenog imunološkog sustava. Obitelji prvih spašenih četvero dječaka posjetile su svoju djecu, ali između njih bilo je staklo.

6.55 - Tajlandske vlasti potvrdile su da je današnja misija počela u 10.08 ujutro po lokalnom vremenu te da je ušlo 19 ronilaca. Unatoč teškoj kiši koja je padala tijekom noći, uvjeti u špilji nisu se puno promijenili. Šef spasiteljske operacije objavio je da će četvorica dječaka i njihov trener biti izvučeni u jednoj misiji.

6.50 - Ljudi diljem Tajlanda slave dosadašnji uspjeh spasioca, uključujući i školu Mae Sai Prasitsart koju pohađa šest zatočenih dječaka. "Veoma sam sretan zbog onih koji su uspjeli izaći i mislim da će danas svi biti vani", rekao je 14-godišnji Waranchit Karnkaew. "Želim odvesti svoje prijatelje na ručak i da igramo nogomet", dodao je.

Spasioci ističu kako im je potrebno 20 sati za obnovu zaliha kisika, a očekuje se da će iduća operacija krenuti u utorak poslijepodne po lokalnom vremenu, ako to dopuste meteorološke prilike. No nisu htjeli otkriti hoće li u idućem pothvatu pokušati izvući svih petero preostalih, a dosadašnji plan bio je izvlačenje njih četvero. "Ovisi o okolini. Ako nam pomogne bog kiše, mogli bi djelovati brzo. No ako to ne učini, to bi mogao biti izazov", zaključio je Narongsak.

//vecernji.hr//

Komentari
Broj komentara:0