Vidite prvi

svijet

Kina veća protuobavještajna prijetnja od Rusije - direktor FBI-a

Autor:Prvi.tv
Objava:10.10.2018. 18:59
Kina veća protuobavještajna prijetnja od Rusije - direktor FBI-a
Učitavanje medija preglednika ...

Kina provodi kampanju bez presedana kako bi utjecala na američko javno mnijenje uoči izbora za Kongres u studenome i predstavlja najveću dugoročnu protuobavještajnu prijetnju SAD-u, složili su se u srijedu američki sigurnosni dužnosnici.

Ministrica Domovinske sigurnosti Kirstjen Nielsen i direktor FBI-a Christopher Wray potvrdili su senatskom odboru za sigurnost da se Kina miješa u američke izbore i predstavlja veću prijetnju od Rusije.

Nielsen je kazala da postoje dvije prijetnje kada je riječ o sigurnosti američkih izbora: jedna se odnosi na hakiranje izborne infrastrukture, poput popisa birača, a druga se odnosi na kampanje kojima je cilj utjecati na javno mnijenje.

"Kina apsolutno i bez presedana pokušava utjecati na mišljenje američke javnosti, no za sada nismo zabilježili pokušaj ugrožavanja izborne infrastrukture", kazala je ministrica i stručnjakinja za kibernetičku sigurnost.

Wray je otišao još dalje u svojoj ocjeni i kazao da Kina predstavlja još veću prijetnju od Rusije.

"Kina na mnogo načina predstavlja sveobuhvatniju, složeniju i dugoročniju protuobavještajnu prijetnju. Rusija se bori da ostane relevantna nakon pada Sovjetskog Saveza. Oni biju današnju bitku, a Kina sutrašnju", kazao je direktor FBI-a.

Predsjednik Donald Trump je u Vijeću sigurnosti UN-a kazao da se Kina pokušava umiješti u izbore u studenome, na uštrb njegove administracije.

Hina

Komentari
Broj komentara:0