Vidite prvi

priprema izbora

Katarski emir Tamim: Arapske zemlje nisu zainteresirane za rješenje krize

Autor:Prvi.tv
Objava:14.11.2017. 10:48
Katarski emir Tamim: Arapske zemlje nisu zainteresirane za rješenje krize
Učitavanje medija preglednika ...

 Katarski emir šejh Tamim bin Hamad al-Thani izjavio je u utorak da arapske zemlje koje su uvele sankcije njegovoj zemlji u lipnju zbog navoda o podršci terorizmu nisu zainteresirane za rješenje krize.

Obraćajući se članovima Vijeća šure arapskih država, Tamin je kazao da njegova zemlja priprema izbore za konzulaticjsko tijelo. Neophodno zakonodavstvo bit će spremno u 2018.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrein prekinuli su diplamcijske i trgovinske veze s Katarom 5. lipnja, optužujući Dohu da financira terorizam i koketira s njihovim ljutim suparnikom Iranom. Katar negira te optužbe. 

- Izražavamo našu spremnost za kompromisom u okviru dijaloga zasnovanog na obostranom poštovanju suvereniteta i zajedničkih obaveza, ali s druge strane mi uviđamo pokazatelje koji dolaze sa strane blokade koji pokazuju da oni ne žele postići rješenje - izjavio je Tamim, prenosi Reuters.

Četiri zemlje "izvršile su pritisak i objavile su glasine i izmišljotine" protiv Katara koji je domaćin Svjetskog nogometnog prvenstva u 2022.

Tamim, koji je preuzeo dužnost u 2013. nakon što je njegov otac podnio ostavku, također je kazao da njegova vlada radi na instrumentima potrebnim za izbore, za koje je rekao da će biti spremni u 2018. Prvobitno je održavanje izbora u 45-članom tijelu bilo planirano za 2013. godinu, ali nisu provedeni.

Tamim  je u govoru također kazao da je njegova vlada usmjerena  na dovršavanje strateških projekata kako bi pomogli zemlji da se nosi sa sankcijama koje uključuju sigurnost luka, hrane i vode, i ohrabrivanje investicija, a koje su nametnule susjedne zaljevske zemlje.

Komentari
Broj komentara:0