Vidite prvi

povratak Rohingya

Japan izdvojio tri miliona dolara pomoći Mijanmaru

Autor:Prvi.tv
Objava:12.1.2018. 10:22
Japan izdvojio tri miliona dolara pomoći Mijanmaru
Učitavanje medija preglednika ...

Japanski ministar vanjskih poslova zatražio je u petak od mijanmarske civilne čelnice Aung San Suu Kyi da garantira siguran i dobrovoljan povratak Rohingya muslimana koji su pobjegli pred nasiljem u nemirnoj državi Rakhine.

Dok je ministar vanjskih poslova Taro Kono bio u posjeti Mijanmaru, japanska vlada je objavila grant od tri miliona dolara mijanmarskoj vladi kako bi joj pomogla u organiziranju povratka Rohingya.

Mijanmar i Bangladeš potpisali su sporazum o repartijaciji Rohingya izbjeglica 23. studenog, a Mijanmar je tada objavio da će pokrenuti proces povratka 23. siječnja. Točne brojke povratnika još su nepoznate.

- Odlučili smo da pružimo pomoć u reakciji na sporazum između Mijanmara i Bangladeša, i ona predstavlja međunarodnu poruku podrške kako bi se povratak mogao organizirati na primjeren i brz način - navodi službenik ministarstva vanjskih poslova Shinobu Yamaguchi u izjavi za javnost.

Konova trodnevna posjeta Mijanmaru uključuje i obilazak države Rakhine. Humanitarnim grupama i nezavisnim medijima zabranjeno je slobodno kretanje njihovog osoblja u toj državi.

Više od 650.000 Rohingya prešlo je u susjedni Bangladeš kako bi pobjegli pred brutalnom kampanjom snaga sigurnosti koje su optuživane za sistematska zlostavljanja koja su prerasla u etničko čišćenje.

Tokom današnjeg sastanka, Kono je zatražio od vlade Suu Kyi da omogući dostavu humanitarne pomoći i medijski pristup regiji naseljavanje vraćenih izbjeglica i provedbu preporuka koje je dao bivši generalni sekretar UN-a Kofi Annan.

Kono je također uzjavio da Japan planira dati dodatnih 20 miliona dolara pomoći na poboljšanju humanitarne situacije i razvoja u državi Rakhine.

- Zahvalni smo Japanu zbog njegove spremnosti da podrži i kratkoročne i dugoročne potrebe - izjavila je Suu Kyi na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Yamaguchi je naglasio da će Japan nadzirati kako se repatrijacija provodi.

- Novac će biti pravovremeno isplaćen na osnovu napretka u repatrijaciji - izjavio je Yamaguchi.

Mijanmarski državni mediji javili su u srijedu da su vlasti počele zemljišne radove na izgradnji zgrada koje bi smjestile vraćene izbjeglice iz Banglaadeša na sjever Rakhinea, gdje će biti privremeno naseljeni prije nego što se riješi pitanje njihovog državljanstva, prenosi Associated Press.

Komentari
Broj komentara:0