Vidite prvi

sjednica

Izvanredna sjednica o političkoj sudbini Zume

Autor:Prvi.tv
Objava:12.2.2018. 17:31
Izvanredna sjednica o političkoj sudbini Zume
Učitavanje medija preglednika ...

Čelništvo vladajuće stranke, Afrički nacionalni kongres (ANC), danas je održalo izvanrednu sjednicu kako bi odlučilo o političkoj sudbini Zume, dok su očekivanja velika da bi se odluka mogla donijeti do kraja dana.

Dok se čelništvo ANC-a sastalo u hotelu izvan prijestolnice Pretorie, izgleda da se priprema teren za odlučujući okršaj između saveznika 75-godišnjeg šefa države i onih koji se zalažu za brzu primopredaju vlasti na zamjenika predsjednika Cyrila Ramaphosu.

Zumina pozicija je oslabljena nakon što ga je na čelnu ANC-a smijenio Ramaphosa u prosincu, iako on obavlja dužnost predsjednika države.

Govoreći u nedjelju, Ramaphosa (65), koji tvrdi da je imao direktne razgovore sa Zumom oko primopredaje dužnosti, izjavio je da će današnji sastanak glavnog odbora vladajuće stranke "finalizirati" situaciju.

Glasnogovornica ANC-a odbila je komentirati hoće li biti objave rezultata današnjeg stranačkog sastanka. Novinarima je zabranjen ulazak u hotel Saint George, gdje je u tijeku sastanak ANC-a od 12 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Zumi je u prošloj godini izglasano povjerenje nakon što su neki članovi ANC-a tražili njegovu ostavku. Analitičari, međutim, tvrde da je sada potreban veći broj glasova za njegovo napuštanje stranke.

Analitičari navode da nije jasno hoće li Zuma prihvatiti zahtjev svoje stranke da odstupi ako se to bude tražilo od njega, prenosi Reuters.

Komentari
Broj komentara:0