Vidite prvi

SIRIJSKO RATNO GOSPODARSTVO

ISIL dosad zarađivao na taocima, sad pobunjenici zarađuju na ISIL-u

Autor:Prvi.tv
Objava:11.1.2017. 20:27
ISIL dosad zarađivao na taocima, sad pobunjenici zarađuju na ISIL-u
Učitavanje medija preglednika ...

U svijetu sirijskog ratnog gospodarstva, ISIL je dosad imao ključnu ulogu u trgovini ljudima i unosnoj zaradi na otkupninama za taoce. Sada su sami militanti ISIS-a postali tražena roba za krijumčare ljudima i pobunjeničke skupine.

Ne tako davno, situacija je bila dijametralno suprotna. ISIL je, na vrhuncu moći u 2013. i 2014., dominirao u trgovini ljudima, zarađujući milijune dolara na otkupninama za zapadne taoce. Druge su pogubljivali na barbarski način, snimajući smaknuća i objavljujući ih online u sklopu svoje džihadističke propagande.

U trgovini su sudjelovali i organizirani kriminalci te neki pobunjenici, koji su prodavali taoce džihadistima. Ali kako se ratna sreća za ISIS okrenula, a njihov teritorij se počeo smanjivati, njihovi borci su postali predmet trgovine na sirijskom crnom tržištu.

Od zarobljenih boraca ili dezertera ISIL-a oni koji ih drže mogu profitirati na nekoliko načina. Najčešće dezerteri plaćaju pobunjenicima kojima se predaju i krijumčarima da im omoguće bijeg iz teritorija kalifata u drugi dio Sirije ili u inozemstvo.

No najunosniji način je da se za zarobljenog terorista naplati otkupnina od njegove matične države, u slučaju da je ona voljna platiti. Pobunjenici tvrde da su monarhije Arapskog zaljeva, uključujući Saudijsku Arabiju, najviše zainteresirane. Nerijetko plaćaju milijunske otkupnine za svoje državljane.

Prema upućenim izvorima, Abu Ali Sedžu, glavni je akter u ovom biznisu i zaradio je milijune dolara držeći kontrolu nad graničnim prijelazom prema Turskoj Bab al-Salama.

On, pak, tvrdi da vraća militante Saudijskoj Arabiji i drugim zemljama preko Turske besplatno.

U intervjuu koji je dao za Financial Times u turskom Gaziantepu, Abu Ali Sedžu je pokazao novinarima dosje o stotinu terorista koje drži u zatočeništvu. "Imam ljude iz Pakistana, iz Ukrajine...imam i jednu Francuskinju", tvrdi i dodaje:"Istina je da ih njihove vlade uglavnom ne žele. Kažem im da imam određenu skupinu ljudi i oni mi odgovore da žele samo tu i tu osobu."

Strane zemlje navodno plaćaju 50 tisuća dolara po glavi

Krijumčari navodno naplaćuju do 10 tisuća dolara samo za transport s teritorija ISIL-a na pobunjenički teritorij. Dezertere transport u Tursku može stajati dodatnih 10 tisuća dolara.

"Prije su samo krijumčari to radili, ali pobunjenici su vidjeli da što se događa i pomislili, zašto mi ne bismo zaradili? Mi kontroliramo teritorij. Tako da je to postalo natjecanje", objašnjava Abu Džazan. Drugi pobunjenik tvrdi da strane zemlje plaćaju najmanje 50 tisuća dolara po stranom militantu.

Pobunjenici ponekad drže ISIL-ovce, ne zbog novaca, već zbog informacija kojima mogu činiti pritisak na strane zemlje. Osim toga, pobunjeničke skupine i ISIL često razmjenjuju zarobljenike.

Komentari
Broj komentara:0