Vidite prvi

istraživanje navodnog kemijskog napada

Inspektorima OPCW-a odobreno da uđu u Doumu

Autor:Prvi.tv
Objava:17.4.2018. 9:44
Inspektorima OPCW-a odobreno da uđu u Doumu
Učitavanje medija preglednika ...

Istražiteljima iz Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) u ovom tjednu bit će omogućen pristup Doumi, poprištu navodnog kemijskog napada u Siriji, priopćio je visoki ruski diplomat.

Eksperti iz nadzorne agencije doputovali su u subotu u Damask kako bi istražilli navodni napad kemijskim oružjem od 7. travnja u Doumi, u predgrađima sirijske prijestonice Damaska. Sirijska vlada i Rusija u više navrata su negirali da je korišteno kemijsko oružje.

Aleksandar Šulgin, koji obavlja dužnost ruskog predstavnika u OPCW, izjavio je da je do odgode došlo zbog "ozbiljnih pitanja", ali je dodao da će tim inspektora biti u stanuju da uđe u Doumu u srijedu.  

Britanska delegacija ranije je objavila na Twitteru da zahtijeva "neometan pristup" inspektora mjestu navodnog napada.

- Rusija i Sirija moraju surađivati - priopćila je britanska delegacija.

Generalni direktor OPCW Ahmet Uzumcu izjavio je kako je inspektorima rečeno da se "još čeka na dovršavanje neriješenih sigurnosnih pitanja prije nego što se omogući bilo kakav pristup".

Sirijske vlasti ponudile su intervjue u Damasku s 22 svjedoka iz Doume.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergrej Rjabkov optužio je Britaniju, Francusku i Sjedinjene Države za odgodu inspekcija zbog "nelegalne oružane akcije" kada su u zapadnim zračnim udarima tijekom vikenda napadnute mete sirijske vojske zbog navodnog napada otrovnim gasom u Doumi, prenosi dpa.

 

Komentari
Broj komentara:0