Vidite prvi

svijet

Grčka i Makedonija postigle povijesni sporazum o imenu Makedonije

Autor:Prvi.tv
Objava:12.6.2018. 19:01
Grčka i Makedonija postigle povijesni sporazum o imenu Makedonije
Učitavanje medija preglednika ...

Grčka i Makedonija postigle su povijesni sporazum o rješavanju spora između dvije zemlje oko imena bivše jugoslovenske republike koji je opterećavao odnose između dviju zemalja. 

- Imamo sporazum. Sretni smo što imamo dobar sporazum, koji udovoljava svim preduslovima grčke strane - poručio je Tsipras grčkom predsjedniku Prokopisu Pavlopoulosu tokom njihovog sastanka koji je uživo prenosila televizija.

Spor oko imena Makedonija bio je kamen spoticanja u odnosima dviju zemalja od 1991. kada se Makedonija otcijepila od bivše Jugoslavije, proglašavajući nezavisnost pod imenom Republika Makedonija.

Grčka, koja ima sjevernu pokrajinu koja se također zove Makedonija i graniči se s bivšom jugoslovenskom republikom, usprotivila se imenu i zatražila je da se ono promijeni.

Spor je omeo makedonske pokušaje da se pridruži Europskoj uniji i NATO-u regiji u kojoj se dvije organizacije bore za utjecaj s Rusijom.

Tsipras i njegov makedonski kolega Zoran Zaev danas su u telefonskom razgovoru raspravljali o toj temi. Očekuje se da obojica čelnika tokom dana objave svoje izjave za javnost.

Tsipras je izjavio da sporazum udovoljava brigama Grčke da revidirani naziv Makedonije bude "dodatno" ime s geografskom odrednicom. Jedno od imena koje je u opticaju je Sjeverna Makedonija, priopćili su diplomatski izvori.

 

Komentari
Broj komentara:0