Vidite prvi

svijet

Erdogan povukao turske ambasadore iz Izraela i SAD-a zbog Gaze

Autor:Prvi.tv
Objava:15.5.2018. 11:25
Erdogan povukao turske ambasadore iz Izraela i SAD-a zbog Gaze
Učitavanje medija preglednika ...

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužio je Izrael za "državni terorizam" i "genocid", nakon što je izraelska vojska u Gazi ubila najmanje 58 Palestinaca i njih još 2.700 ranila, zbog čega je Turska pozvala kući svoje ambasadore u Izraelu i u Sjedinjenim Američkim Državama.

- Izrael sije državni terorizam. Izrael je teroristička država - rekao je Erdogan turskim studentima u Londonu, u govoru koji je prenosila televizija.  

- To što Izrael čini je genocid. Osuđujem tu humanitarnu tragediju, taj genocid, dolazio on od Izraela ili od Amerike - dodao je turski predsjednik koji je proglasio trodnevnu žalost u zemlji i najavio velike prosvjedne skupove za petak, prenosi Al Jazeera Balkans. 

Turska je istodobno pozvala na konzultacije svoje ambasadore u Tel Avivu  Washingtonu, potvrdio je novinarima u Ankari potpredsjednik turske vlade Bekir Bozdag.

Dodao je da je njegova zemlja za petak sazvala vanrednu sjednicu Organizacije za islamsku suradnju koja ima 57 zemalja članica i sjedište joj je u Saudijskoj Arabiji. Nije naveo druge potankosti.

Bozdag je nešto ranije objavio na Twitteru da je američka vlada "odgovorna za pokolj (u Gazi) koliko i Izrael".

- Preseljenjem ambasade u Jerusalem američka administracija je oslabila izglede za mirno rješenje i zapalila požar koji će prouzrokovati još više ljudskih žrtava, razaranja i katastrofa u regiji - dodao je Bozdag.

- Nažalost, SAD je stao na stranu izraelske vlade u tom pokolju civila i tako postao pomagač u tom zločinu protiv čovječnosti. Oštro osuđujemo taj gnusni pokolj - komentirao je turski premijer Binali Yildirim.

Komentari
Broj komentara:0