Vidite prvi

apel

Dramatičan apel službenika UN-a zbog stradanja civila u Siriji

Autor:Prvi.tv
Objava:21.2.2018. 19:21
Dramatičan apel službenika UN-a zbog stradanja civila u Siriji
Učitavanje medija preglednika ...

Visoki povjerenik za ljudska prava Ujedinjenih naroda Zeid Ra‘ad al-Hussein upozorio je na „monstruoznu kampanju uništenja" civila u Istočnoj Ghouti u Siriji, prenosi Reuters.

- Međunarodno humanitarno pravo postoji baš zbog ovakvih situacija, gdje ubijaju civile u namjeri da ostvare političke i vojne ciljeve - poručio je u izjavi.

Snage režima Bashara al-Assada su pokrenule ofenzivu i artiljerijski te zračni napad na područje nedaleko od Damaska koje kontroliraju snage opozicije. Stotine civila je ubijeno i ranjeno od vikenda kada je počelo intenzivno raketiranje opkoljenog područja u kojem živi oko 400.000 stanovnika, uglavnom civila, žena i djece. Al-Hussein je priopćio da je prema njihovim podacima najmanje 346 civila ubijeno, 878 ranjeno u stambenim područjima od početka ofenzive 4. veljače.

- Na djelu je ratni zločin. Žene i djeca su pet godina pod opsadom, sada su u panici, nemaju hrane, higijenskih potrepština niti mjesto na koje bi se sakrili, jer su im u zračni napadima srušene kuće. Koliko okrutno treba postati prije nego međunarodna zajednica progovori jednim glasom i kaže da je dosta ubijene djece, uništenih porodica, nasilja i poduzme konkretnu akciju da zaustavi monstruoznu kampanju uništenja - rekao je visoki povjerenik za ljudska prava.

Komentari
Broj komentara:0