Vidite prvi

IZGLASAVANJE NEPOVJERENJA VLADI

Britanski parlament odbacio sporazum o Brexitu

Autor:Prvi.tv
Objava:15.1.2019. 21:19
Britanski parlament odbacio sporazum o Brexitu
Učitavanje medija preglednika ...

Britanski zastupnici odbacili su u utorak navečer sporazum o Brexitu premijerke Therese May. Za sporazum su bila 202, a protiv 432 zastupnika, objavile su agencije.

Nakon što je britanski parlament oborio prijedlog premijerke May o Brexitu, za srijedu je zakazano  izglasavanje nepovjerenja vladi, javlja Reuters. Opozicijski vođa Jeremy Corbyn pozvao je na glasovanje o nepovjerenju vladi.

Uoči glasovanja May se obratila parlamentarcima kazavši da britanski narod nije odabrao Brexit bez postizanja sporazuma, a da novi izbori ne bi olakšali situaciju. Premijerka je ranije upozorila parlamentarce da odbijanje sporazuma može značiti da Brexita neće ni biti. 

U britanskom je parlamentu uoči glasovanja vođena rasprava o sporazumu. Pojedini zastupnici su uložili amandmane.

"To je kompromis. Ako možemo imati datum završetka zaštitnog mehanizma, onda možemo ići dalje. Ne tražim odgovor sada, ali preklinjem vladu da u sljedećih šest sati razmisli hoće li to prihvatiti. Radi se o amandmanima koji bi deblokirali proces kako bi bio prihvaćen u parlamentu", kazao je Edward Leigh, zastupnik Konzervativne stranke.

Čelnik laburista kazao je da glasovanje predstavlja kulminaciju najkaotičnijeg parlamentarnog procesa u posljednjih 30 godina.

"Parlament je proglasio neposluh vlade prvi put u povijesti zbog neobjavljivanja vladinog pravnog savjeta. Zatim, prvi put u nekoliko desetljeća vlada je odustala od provođenja akata u parlamentu. Vlada je poražena u glasanju o budžetu, prvi put od 70-ih. Premijerka je otvorila debatu o njezinom sporazumu prije više od mjesec dana. Debata je trebala završiti 11. prosinca, ali je ona panično odustala od glasovanja. Kako sama priznaje, Sporazum bi bio odbijen značajnom većinom", kazao je Jeremy Corbyn, čelnik laburista.

Komentari
Broj komentara:0