Vidite prvi

legalizacija istospolnih brakova

Austrijski Ustavni sud legalizirao istospolne brakove

Autor:Prvi.tv
Objava:5.12.2017. 20:13
Austrijski Ustavni sud legalizirao istospolne brakove
Učitavanje medija preglednika ...

Najviši austrijski sud presudio je da istospolni parovi mogu da se vjenčaju najkasnije od 2019. godine, uvodeći tu konzervativnu alpsku zemlju u istu grupu s desecima drugih europskih zemalja.  
 
- Ustavni sud poništio je odlukom od 4. prosinca 2017. pravnu regulativu koja spriječava takvim parovima da se vjenčaju - navodi se u priopćenju suda objavljenom u utorak.

Ipak se dodaje da trenutna pravila ostaju na snazi do 31. prosinca 2018. dok austrijski parlament prije toga ne promjeni zakon.

Lezbijski par kome je uskraćeno pravo na brak, koji je podnio tužbu sudu skupa s četiri ostala para, sada, međutim, može da stupi u brak.

Nizozemska je u travnju 2001. postala prva zemlja u svijetu koja je omogućila istospolnim parovima da se vjenčaju na građanskoj ceremoniji.

Ne uključujući Austriju, 15 europskih zemalja slijedilo je nizoemski put, među kojima su Belgija, Francuska, Britanija (ne i Sjeverna Irska), Irska i - ranije u ovoj godini - Njemačka.

Druge kao što su Mađarska, Italija i Češka Republika, samo dopuštaju istospolno civilno partnerstvo, nešto nalik na brak, kao što je bio slučaj u Austriji do današnje presude, prenosi AFP.

Komentari
Broj komentara:0