Vidite prvi

BEZ UGRROŽAVANJA SPORAZUMA

AP: Trump se još neće povući iz ugovora s Iranom, nema vraćanja sankcija

Autor:Prvi.tv
Objava:12.1.2018. 19:00
AP: Trump se još neće povući iz ugovora s Iranom, nema vraćanja sankcija
Učitavanje medija preglednika ...

Američki predsjednik Donald Trump neće ponovo uvesti sankcije Iranu što bi ugrozilo međunarodni sporazum s Tehranom o nuklearnom programu, objavio je AP, pozivajući se na tri neimenovana zvaničnika. Aktualni režim u kojem je najveći dio sankcija podignut pod uvjetom da Iran obustavi izradu nuklearnog oružja, bit će produžen za nekoliko mjeseci, uprkos ranijim tvrdnjama Trumpa da će se povući iz dogovora s Iranom.

Kako tvrde zvaničnici, Trump će zatražiti određene ciljane sanckije zbog kršenja ljudskih prava te upozoriti da će se povući iz sporazuma na proljeće ako ne bude promjena. Sljedeći rok je sredina maja kada se odlučuje o ponovnom uvođenju sankcija.

Zvaničnici su pod uvjetom anonimnosti za AP naveli da će ovu odluku pratiti žestoke kritike Iranu zbog nedavnog odgovora na proteste građana protiv režima. Sve nadležne američke institucije su predložile Trumpu da se još uvijek ne povlači iz ugovora s Iranom. Europska unija i njene članice su, također, jučer objavile da ostaju pri postignutom sporazumu o nuklearnom programu te da ga Iran poštuje.

Komentari
Broj komentara:0