Vidite prvi

SPORTSKI PONEDJELJAK

Amina Kajtaz: "Moja najbolja vremena tek slijede"

Autor:Toni Raspudić
Objava:22.5.2017. 18:13
Amina Kajtaz: Moja najbolja vremena tek slijede
Učitavanje medija preglednika ...
foto 3foto 2foto 1

Najbolja bosansko-hercegovačka plivačica Amina Kajtaz nedavno je dobila još jedno veliko priznanje za svoj trud i rad. Mostarka, koja se našla među 150 ljudi koji su ponos ove zemlje, humanitarci i oni koji su ostvarili uspjeh prošle godine, osvojila je nagradu 'Večernjakov pečat' u kategoriji Sport. Mlada sportašica iznimno je ponosna na ovu nagradu koja joj je možda i najdraža u njezinoj karijeri.

„Ova nagrada me posebno veseli, pogotovo što sam je dobila u svom gradu i što sam se nalazila u tako jakoj konkurenciji. Iznimna mi je čast bila nalaziti se među tim ljudima, političarima, premijerom Hrvatske, Andrejem Plenkovićem i svim tim osobama koje nisam nikada vidjela uživo. Nisam se nadala nagradi i bila sam stvarno iznenađena kada su me pozvali pet minuta prije proglašenja i rekli mi kako sam ja ta koja je osvojila nagradu", kazala je Amina Kajtaz za Prvi.tv.

S Aminom smo zadnji put razgovarali, davno, prije Olimpijskih igara, te smo sada htjeli nadoknaditi sve što se događalo od tada...

Pa, dobro Amina, hajmo za početak malo o Olimpijadi, kakav je bio doživljaj i jesi li zadovoljna nastupom, a onda idemo na ostale teme...

„Najviše me se dojmila ta ceremonija otvaranja, dok s druge strane nastupom i nisam previše zadovoljna. On je bio 30 stotinki lošiji od mog najboljeg vremena kojeg sam otplivala u Sarajevu. Više sam zadovoljna nastupima poslije Olimpijskih igara, jer sam tada već stekla neko iskustvo i počela popravljati vremena. Došao je Svjetski kup u Dubaiju, pa miting u Sarajevu za mlade gdje sam otplivala B normu, tj. potvrdila svoj nastup na Olimpijadi. U Dubaiju sam ušla u finale i bila s najboljim plivačicama svijeta. Tako da sam više zadovoljna tim ostalim natjecanjima nego samom Olimpijadom. U Brazilu sam imala veliku tremu, ipak je to najveći sportski događaj. Nažalost sa mnom nije išao trener i nisam dobila te neke savjete kako izaći i smatram kako bi sigurno bolje otplivala da je trener bio tamo. Još je nastup bio dan nakon ceremonije otvaranja i sve je to utjecalo na nešto slabiji rezultat nego sam se nadala."

Amina je nakon Olimpijade popravila svoje najbolje rezultate. Na velikom bazenu (50 m) otplivala je 1:00.70 na mitingu u Sarajevu, a na malom (25 m) 59.50 na Svjetskom kupu u Dubaiju. Nakon toga išla je na Svjetsko prvenstvo u Kanadi gdje je bila 24. na svijetu na 50 m delfin i malo joj je nedostajalo (pola sekunde) za polufinale.

„U Kanadi sam bila bolesna i nisam se navikla na hranu koja je totalno drugačija nego kod nas. No, sve u svemu protekla godina mi je bila uspješna i zadovoljna sam rezultatima. No, nadam se kako će ova biti još bolja, pogotovo očekujem dobar rezultat na Svjetskom prvenstvu u Mađarskoj. Kraj 2016. godine bio je dobar i ostvarivala sam svoja najbolja vremena, dok početak ove godine nije baš dobro počeo, ali sada sam pronašla pravu formu i najbolja vremena tek slijede."

Ova 20-godišnja plivačica i dalje nastupa za PK Velež pod trenerom Borutom Petričem koji je s njom od njene 17. godine. Kakvi su uvijeti za treniranje u Mostaru svima je dobro poznato i Amina mora ići na pripreme van rodnog grada i tražiti 50 metarski bazen.

„Velež i drugi plivački klubovi treniraju u Rodoču na 25 metarskom bazenu i kada odemo na veća natjecanja, nedostatak treniranja u većem bazenu se itekako osjeti. Imamo dosta talentirane djece za plivanje u Mostaru u sva tri kluba (Orka, Velež i Zrinjski) i šteta je što nemamo veći bazen. Kada odemo na natjecanja, na prvih 50 metara smo odlični, ali onda se primjeti ta razlika da nemaju izdržljivost koju imaju ostala djeca koja su navikla na veće bazene. Što se trenera tiče, Borut je još uvijek sa mnom i veoma sam zadovoljna što imam takvog trenera pored sebe. Intenzivno smo radili posljednja tri tjedna i sada slijedi faza odmaranja pred Banja Luka Open i onda ponovno pripreme pred Svjetsko prvenstvo."

Aminu u kratko vrijeme očekuju tri jaka nastupa. Već idućeg vikenda ide u Banja Luku, zatim slijedi Državno prvenstvo, također u Banja Luci i onda najjače natjecanje Svjetsko prvenstvo u Mađarskoj sredinom srpnja.

Ova najbolja plivačica BiH potječe iz sportske obitelji. Otac Sejad je bio poznati desnokrilni napadač Veleža, dok je majka Maja nekadašnja prvakinja BiH u plivanju i od nje je naslijedila ljubav prema ovom sportu. Starija sestra Delila se također bavila plivanjem.

„Iako smo sportska obitelj, nismo nikada forsirali Aminu kako mora uspjeti u sportu. Upisala sam ju na plivanje kada je imala šest godina kako bi se družila s djecom i tim se bavila isključivo rekreativno sve dok je nije vidio trener Borut i počeo raditi s njom jer je prepoznao njezin talent. Moram spomenuti kako nam svima to teško pada kada trener ne može s njom ići na daleka natjecanja zbog financijske situacije kakva je u klubu. Na SP u Budimpeštu će ići i trener i ostali članovi kluba, no kada se ide u Kanadu ili na Olimpijadu u Brazil, Amina je prepuštena sama sebi. Svi znate kako je novac teško naći i mi roditelji se borimo svim silama kako bi joj omogućili te nastupe i pripreme. Žao mi je što je takav odnos prema sportu u ovoj državi. Amina se ne može čitav život baviti plivanjem, ali sada kada ima talent i pokazuje napredak i predstavlja svoju zemlju na velikim natjecanjima, trebalo bi joj izaći u susret", govori nam Maja Kajtaz.

Gdje se vidiš u budućnosti?

„Ne volim razmišljati previše o nekim planovima za budućnost jer ne znam hoću li otići igdje vani i to me stalno pitaju. Trenutno sam sretna u Mostaru, volim ovaj grad i bila bih najsretnija kada bi imali veliki bazen kako ne bi morali ići negdje vani na pripreme. No, svi znamo kakva je situacija u gradu pa i u državi. Pored plivanja idem i na fakultet, nažalost vanredno jer ne mogu sve stići, ali nadam se kako ću se poslije plivanja naći u nutricionizmu jer je to moja struka. No, tko zna što vrijeme donosi... Nikada nisam razmišljala kako ću se profesionalno baviti plivanjem jer sam do 17 godine mislila kako ću upisati neki težak fakultet u Sarajevu, tipa farmaciju, a plivanje će biti tu tek rekreativno. Onda me Barut Petrič ugledao na natjecanju u Dubrovniku, pozvao u klub i čitav život mi se okrenuo. Tako, tko zna što će biti u budućnosti..."

Nešto za kraj?

„Htjela bih se zahvaliti svom sponzoru Klasu, ali i vladi HNŽ-a koji su mi dosta pomogli u prošloj godini. Oni se trude pomoći sportašima koliko mogu, ne samo meni nego i svima. Nadam se kako će mi i ove godine izaći u susret jer mi njihova podrška dosta znači."

Komentari
Broj komentara:0