Vidite prvi

ZA POVIJEST

Hrvati su jedini na svijetu kojima je ovo uspjelo!

Autor:Prvi.tv
Objava:29.1.2019. 10:09
Hrvati su jedini na svijetu kojima je ovo uspjelo!
Učitavanje medija preglednika ...

Hrvatski rukometni suci Matija Gubica i Boris Milošević u dvije godine sudili su dva velika finala. Prvo su sudili finale Europskog prvenstva u Zagrebu prošle godine između Španjolske i Švedske, a prošle nedjelje su dijelili pravdu na finalnom susretu Svjetskog prvenstva u Herningu između Danske i Norveške, piše Večernji.hr.

Ne treba zaboraviti da su sudili finale Svjetskog prvenstva za rukometašice 2011. u Brazilu između Norveške i Francuske. Iza sebe imaju suđenja na svjetskim muškim prvenstvima u Hrvatskoj 2009., Španjolskoj 2013., Kataru 2015. i Njemačkoj i Danskoj ove godine. Sudili su na europskim prvenstvima od 2014. do danas te na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine. Ostaje im da još odsviraju finale Olimpijskih igara, recimo sljedeće godine u Tokiju. Što im naravno ne želimo jer bi to značilo da u finalu neće biti Hrvatske.

"Mi smo jedini sudački par na svijetu koji je sudio na istom prvenstvu polufinale i finale. I to dvaput, jednom na ženskom SP-u i sada na muškom SP-u. Imamo i dva finala Lige prvakinja", istaknuo je Matija.

Prije nego što su počeli suditi, obojica su bila rukometaši. Igrali su Prvu ligu za Osijek. Bili su dobri klupski igrači, a 1999. godine položili su sudački ispit.

"Obojica smo igrali rukomet 10-ak godina i sasvim slučajno smo se, na poziv tadašnjeg predsjednika Zbora rukometnih sudaca Osijek gospodina Ive Pranjića, odlučili okušati kao suci. Tada smo bili premladi za trenerski poziv i o njemu nismo razmišljali", rekao je Boris.

Rukometni suci podvrgnuti su vrlo strogom režimu, konstantno moraju biti u punoj formi. IHF-u i EHF-u svaki mjesec moraju slati izvješće o količini odrađenih treninga, a svakih pola godine prolaze rigorozne kontrole. No Osječani s tim nemaju nikakvih problema, već su godinama u samom svjetskom sudačkom vrhu.

"Ljudi misle da na veliko natjecanje dođemo, sudimo u nekoliko utakmica i uživamo. Ali nije to baš tako. Ritam na svakom natjecanju je isti: ustajanje svakoga dana u 7 sati, u 7.30 idemo na trčanje, u 9 je doručak, od 10 do 12.:30 predavanja, u 13.30 ručak, a od 14.30 do ponoći obvezno smo u dvorani", kaže Milošević.

Gubica dodaje kako suci moraju potpisati kodeks i čvrsto ga se pridržavati. "U dvorani nas dvojica ne smijemo navijati za Hrvatsku, skakati i slaviti golove. Možeš eventualno zapljeskati", otkriva Matija.

Ivica Imre, nekadanji kontrolor suđenja, kaže za njih da su dragi i simpatični dečki s kojima nikad nije imao problema.

"Najveći je problem Gubici i Miloševiću što u Hrvatskoj ne mogu suditi puno jakih utakmica. One jače su u posljednje vrijeme bile tek PPD Zagreb-Nexe te Lokomotiva-Podravka Vegeta. I zato je sjajno što ih cijene u EHF-u pa gotovo svaki vikend sude u Ligi prvaka ili nekom drugom europskom kupu", istaknuo je Imre.

"Puno nam znači pojava SEHA Gazprom lige. Tu sudimo također jake utakmice", dodao je Milošević.

Privatno obojica rade. "Boris ima informatičku agenciju, a ja marketinšku. Drukčije ne bismo mogli raditi budući da sudimo između 80 i 100 dana na godinu", kaže Gubica.

 

Komentari
Broj komentara:0