Vidite prvi

sportski ponedjeljak

Predstavljamo Ragbi klub Herceg iz Mostara

Autor:T.R.
Objava:6.6.2016. 19:37
Predstavljamo Ragbi klub Herceg iz Mostara
Učitavanje medija preglednika ...

U moru raznih sportova koje Mostar ima, grad na Neretvi od 2011. godine može se pohvaliti još jednim, za naše prilike, neobičnim sportom. Naime, te godine osnovan je Ragbi klub Herceg.

Klub koji uskoro slavi svoj peti rođendan trenutno broji četrdesetak članova u svim selekcijama.

RK Herceg prošle sezone natjecao se zajedno s RK Tomislav, a od ove godine u novu sezonu prvenstava BiH u rugby 7 kreću samostalno.

Herceg je u siječnju ove godine pokrenuo reorganizaciju kluba te je izabrano novo vodstvo na čelu s predsjednikom Josipom Vukojom.

Klub se dao i u plan 'omasovljenja' ovog sporta pod nazivom „Škola ragbija" te su predstavljali klub u većini mostarskih srednjih škola. Cilj je bio proći obuku od tri mjeseca s polaznicima, te ih obučiti ragbiju i na kraju priključiti klubu.

„Klub i ragbi smo predstavili pred oko tisuću srednjoškolaca. Sretni smo što smo približili ovaj sport tolikom broju učenika, ali nismo bili zadovoljni odazivom. Na 'Školu ragbija' prijavilo se samo sedam polaznika, s kojima smo zadovoljni i ove sezone su imali priliku nastupiti za Herceg", rekao je trener i igrač Boris Aničić.

Prvenstvo BiH u ragbi 'sedmici' počelo je prošlog tjedna turnirom u Tešnju gdje je rezultat izostao.

Veliki gubitak za RK Herceg bio je izostanak Darke Raiča na spomenutom turniru, kao i nemogućnost nastupa igrača mlađih od 18 godina.

Iako je klub još uvijek u svojim počecima, mogu se pohvaliti prošlogodišnjim najboljim strijelcem lige, Darkom Raičem, kao i pozivima Gabriela Kajtazija i Josipa Vukoje u reprezentaciju BiH.

RK Herceg treninge održava u Raštanima na sportskom terenu kojeg svim naporima žele obnoviti i poboljšati uvjete za rad.

„Taj teren nam je od izuzetne važnosti jer nigdje u gradu nemamo travnatog terena. Predlagali smo projekt za obnovu stadiona, ali to je trenutno još uvijek u zastoju, no nadamo se kako će ipak doći do dogovora", kaže Aničić.

Ove godine Ragbi savez BiH krenuo je u projekt "Get into rugby" gdje se želi djeci približiti ovaj sport. RK Herceg je taj projekt objeručki prihvatio i predstavljao ragbi u Osnovnim školama Ivana Gundulića i Ilije Jakovljevića u Mostaru. Iz kluba su bili ugodno iznenađeni velikim odazivom djece i njihovim zanimanjem za ovaj sport, te će ponoviti ovu akciju.

„Prezentaciju smo održali za šeste, sedme i osme razrede gdje je sudjelovalo oko četiristo djece. Naravno zbog velikog zanimanja neka djeca su priključena klubu, a odigrali su i jedan turnir u Splitu protiv vršnjaka iz RK Nada. U rujnu ćemo ponoviti ovu akciju sa željom da što više djece imamo u klubu, a organizirat ćemo im i još jedan turnir. Nadamo se da ćemo dobiti i termin na Kantarevcu kako bi mogli održavati treninge."

Iako je ragbi jedan od najgrubljih sporova i predodređen je za muškarce, RK Herceg ima i svoju žensku momčad. Klub trenutno broji petnaest djevojaka koje više puta tjedno treniraju kako bi bile spremne i za natjecateljski dio te se uskoro očekuje njihova prva utakmica.

„To je normalno u svijetu da se i žene bave ragbijem. Naše cure su se same organizirale i veoma su entuzijastične i redovito dolaze na treninge. Još nisu spremne za natjecateljsku utakmicu, ali nadamo se kako ćemo im organizirati prijateljsku utakmicu u 9. mjesecu", kaže Aničić koji je ujedno i trener ženske momčadi, te dodaje:

„Moram priznati kako je sa ženama puno lakše raditi jer bolje slušaju i brže usvajaju tehniku, što kod muškaraca sporije prolazi."

Za kraj vrijedi spomenuti kako će se početkom srpnja održati turnir ragbija na pijesku na Buškom jezeru u organizaciji RK Tomislava. To je jedan od jačih turnira jer dolaze svi najbolji klubovi iz BiH i regije. No, ovaj turnir je više jedno druženje za ragbijaše nakon napornih sezona.

 

Komentari
Broj komentara:0