Vidite prvi

"NIŠTA NIJE DOŠLO PREKO NOĆI"

(FOTO) Nihad Hasečić, nogometni trener na Islandu otkriva tajnu uspjeha Vikinga

Autor:Prvi.tv
Objava:12.10.2017. 21:00
(FOTO) Nihad Hasečić, nogometni trener na Islandu otkriva tajnu uspjeha Vikinga
Učitavanje medija preglednika ...
foto 4foto 7foto 6foto 5foto 3foto 2foto 1

Bosanac Nihad Hasečić fudbalski trener na Islandu: Uspjeh ove male zemlje je "posljedica"  dugogodišnjih ulaganja u infrastrukturu i edukaciju trenera

Cjelokupna svjetska sportska javnost bruji o velikom uspjehu reprezentacije Islanda koja se plasirala na naredno Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Kako je to pošlo "za nogom" reprezentaciji zemlje koja broji svega 335.000 stanovnika, pitali smo Nihada Hasečića, bivšeg igrača Sloge iz Ilijaša, Lirije Prizren i Rudara Kaknja, a sada trenira na Islandu. Nihad je u ovoj otočkoj zemlji od 1998. igrao za ekipu UMF Sindri gdje je i započeo trenersku karijeru i vodio sve selekcije u klubu. Danas je trener s UEFA "A" licencom u omladinskoj školi premierligaša Grindavik i trener u školi nogometa "Errea i Heimsfer" koja djeluje po programu i zamisli trenera A reprezentacije Islanda Heimira Hallgrimssona, piše BHDINFODESK.

"Moram vam reći da je ovo, zaista, povijesni dan u islandskom nogometu. Nacionalna selekcija se plasirala na finalni turnir za Svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji poslije pobjede nad Kosovom 2:0. Jedan nevjerovatan uspjeh igrača i stručnog tima i svih onih koji su imali dodir s reprezentacijom. Rast islandske reprezentacije je počeo prije 6 godina kada su tim preuzeli Lars Lagerbach i Heimir Hallgrimsson. U to vrijeme je islandska momčad bila na 112 mjestu FIFA-ine ljestvice. Već 2013. tim se plasirao u baraž za SP u Brazilu gdje su u dvije utakmice u doigravanju izgubili od Hrvatske i već 2014. su stigli na 34 mjesto FIFA-ine ljestvice koje je do tada bilo njihovo najveće dostignuće. U tom trenutku Island je bio najbolje plasirani od nordijskih zemalja. Godinu kasnije (2015.) kao drugoplasirani, osigurali su plasman na EP-u u Francuskoj i prvi puta se plasirali na jedno veliko natjecanje. Na Europskom prvenstvu prave iznenađenje i ulaze među 8 najboljih, gdje ispadaju od domaćina Francuske. Taj plasman im je omogućio da ove godine dođu na 19 mjesto FIFA-e i u ovim zadnjim kvalifikacijama za SP u Moskvi pobjeđuju u svojoj grupi ispred Hrvatske, Ukrajine, Turske, Finske i plasiraju se izravno na SP. Sa stanovništvom od samo 335.000, Island je postao najmanja zemlja koja se kvalifikovala na završnicu  SP-a."

Ovi uspjesi nacionalne selekcije Islanda nisu došli preko noći, kako je sve počelo?

"Svi ovi uspjesi su posljedica dugogodišnjih ulaganja u infrastrukturu i edukaciju trenera. Prva značajna ulaganja su počela 2004. izgradnjom malih terena sa umjetnom travom dimenzija 30x18 metara širom zemlje. Tako da je u periodu 2004.-2008. napravljeno 111 igrališta. To je omogućilo masovnost i sve više djece je počelo trenirati nogomet. Sljedeći korak je poduzet izgradnjom velikih dvorana sa umjetnom travom da bi se nogomet mogao igrati u zimskom periodu i svih 12 mjeseci u godini. Danas imamo 7 dvorana s velikim terenom i isto toliko s pola terena, kao i veliki broj igrališta vani s najkvalitetnijom umjetnom travom. Velika većina klubova, bez obzira na to u kojem rangu se natječu, imaju izuzetno dobre uvjete za treniranje i odigravanje utakmica. Island je razvio jedinstven model u razvoju igrača na kojim druge zemlje mogu učiti. Oni su stavili poseban naglasak na edukaciju svih trenera na svim razinama. Ne postoji mnogo zemalja u kojima početnici u nogometu odmah dobiju kvalificirane trenere. Poseban naglasak je na starosnoj dobi od 8 do 12 godina i oni su posebno važni, njih treniraju najbolji treneri. Oni u startu dobijaju najbolje nogometno obrazovanje od kvalificiranih trenera u dvoranama i igralištima s dobrom umjetnom travom svih 12 mjeseci u godini. Oni koji prate islandski nogomet duže vremena znaju da svake godine dobivamo sve više talentiranih igrača s boljom tehnikom, boljom frekvencijom pokreta, prijemom i predajom lopte što ranije nije bio slučaj. U nogometnom savezu Islanda postoji trener koji je zadužen za razvoj i praćenje talenata i uz pomoć trenera reprezentacije je zadužen za istraživanje i praćenje talenata u čitavoj zemlji. On svaku momčad godišnje posjeti dva puta i drži treninge s talentiranim igračima kako muških tako i ženskih selekcija. Tako da može da prati veliki broj igrača, a ujedno da ih priprema za reprezentativna okupljanja. Sve mlađe selekecije imaju okupljanja od listopada do travnja dva puta mjesečno preko vikenda i održavaju treninge, utakmice i razna testiranja. Uz to, najbolji se redovno vode na kampove u Španjolsku gdje dodatno stiču svoju nogometnu vještinu."

Komentari
Broj komentara:0