Vidite prvi

nastavljaju dobru suradnju

Studenti politologije iz Mostara posjetili Dom naroda Parlamenta FBiH

Autor:Prvi.tv
Objava:17.5.2018. 18:32
Studenti politologije iz Mostara posjetili Dom naroda Parlamenta FBiH
Učitavanje medija preglednika ...

 Studij politologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru nastavio je s dobrom praksom obilaska institicija na federalnoj i državnoj razini kako bi svojim studentima omogućio da stečena znanja u nastavnom procesu, kroz mogućnost upoznavanja s radom institucija, podignu na višu razinu.

Nakon što su prošle godine posjetili Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH ove su godine, drugi put u aktualnom mandatu, posjetili Parlament Federacije BiH, konretno Domu naroda s kojim, istaknuli su, imaju odličnu suradnju.

Po riječima Ivana Vukadina, višeg asistenta na studiju politologije, cilj je studentima pokazati kako sve ono o čemu uče fukncinira u praksi. „Budući da naši studenti dolaze s katedre Izbornih sustava, u sklopu ovakvih posjeta organiziramo i predavanja članova Središnjeg izbornog povjerenstva BiH", kaže Vukadin.

S radom Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, institucije koja je bila domaćin skupini od 30-ak studenata , goste je upoznala Lidija Bradara, predsjedateljica ovog doma. Pojasnila im je strukturu oba doma Parlamenta Federacije BiH, Zastupničkog kao i Doma naroda kao i sam zakonodavni proces. Posebno se fokusirala na značaj i ulogu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH koji je ključan u izboru izvšne vlasti u Federaciji te zakonodavne vlasti na razini BiH. Kako je naglasila, Dom naroda uz nezamjenjivu ulogu u provedbi izbornih rezultata, zadnja je instanca zaštite vitalnih nacionalnih interesa u BiH.

„Zanimljivo je da u aktualnom sazivu nije zabilježen niti jedan slučaj posezanja za zaštitom vitalnih nacionalnih interesa za razliku od recimo saziva 2010.-2014. godina kada za ovim mehanizmom najčešće posezali Hrvati koji ujedno trpe i najveću štetu od brojnih nametnutih izmjena Ustava Federacije BiH", kazala je Bradara.

Na temu „Zakonski koncept i fukncioniranje Izbornog sustava u BiH" studentima su govorili Stjepan Mikić, član Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP) i Marijana Žuljević, voditeljica Odjela za izborni proces pri SIP-u BiH. Studenti su i sami imali priliku postavljati pitanja, a kažu kako im ovakvi posjeti puno znače u kontekstu boljeg razumijevanja složene strukture ustroja BiH javlja Dnevno.ba.

Komentari
Broj komentara:0