Vidite prvi

sum

Posavina će uvijek biti strateško područje za Sveučilište u Mostaru

Autor:Prvi.tv
Objava:1.9.2018. 8:08
Posavina će uvijek biti strateško područje za Sveučilište u Mostaru
Učitavanje medija preglednika ...

Sveučilište u Mostaru je akademske godine 2006./2007. pokrenulo prvi dislocirani studij u Orašju kada je Pravni fakultet upisao prve studente i zadržao svoje studije do danas uz Filozofski fakultet, Ekonomski fakultet te Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti, čiji studiji danas egzistiraju pri Sveučilišnom centru Posavina koji ukupno ima oko 710 studenata. Ciljevi Sveučilišta Strateški cilj Sveučilišta u Mostaru je opstanak i razvoj u Posavini, što je ugrađeno i odredbom u strategiju Sveučilišta od 2018. do 2023. te se dokazuje i aktivnostima.

Na povijesnoj sjednici Senata Sveučilišta u Mostaru, koja je održana prvi put u Orašju u travnju, donesena je odluka o utemeljenju Sveučilišnoga centra Posavina koji objedinjuje sve aktivnosti Sveučilišta u Mostaru u Orašju. Utemeljenjem centra, menadžment Sveučilišta iskazuje opredjeljenje o strateškoj poziciji Posavine unutar kreiranja novog Sveučilišta, sveučilišta budućnosti i njegova razvoja kroz podizanje kvalitete nastave te pokretanje optimalnih studija za potrebe stanovništva u Posavini, što je više puta i naglašeno na sastancima s predstavnicima županijskih i gradskih vlasti.

Važno interesno područje jest i blizina istočne Hrvatske koja gravitira ovome području, a čiji studenti čine značajan broj na studijima u Orašju. Strateški je cilj Sveučilišta cjeloživotno obrazovanje u svim sveučilišnim centrima kroz Centar za cjeloživotno obrazovanje koji će razviti programe u okviru Akademije i Sveučilišta u Mostaru. Cilj Centra odnosno Akademije je osvježiti znanje i pružiti nove oblike edukacije za suvremene kompetencije kroz specijalističke i magistarske studije ekonomistima, pravnicima, menadžerima, zdravstvenim djelatnicima, zaposlenima u obrazovnom sektoru kako bi mogli bolje oblikovati društvo i okruženje u kojem žive i rade.

Opstanak i razvoj Sveučilišta u Posavini ne bi bio moguć bez potpore Vlade Posavske županije i premijera Marijana Klaića jer, zahvaljujući njihovoj nesebičnoj pomoći oblikovanju i provedbi strategije, Sveučilište živi u Posavini. Odluka županijske Vlade o izgradnji zgrade za Sveučilište u kojoj je smještena i srednja škola jest strateška odluka koja okuplja akademsku zajednicu u Posavini i pruža prostor za funkcioniranje i razvoj studijskih programa. Važnost obrazovanja Osim u Orašju, Sveučilište ima i studij odnosa s javnošću u Brčkom, za čije pokretanje i funkcioniranje veliku zahvalnost zaslužuje bivši gradonačelnik, danas dogradonačelnik Brčkoga dr. Ante Domić.

Sveučilište je pokrenulo studij odnosa s javnošću vjerujući u potencijal ovoga područja kroz pokretanje i drugih studija, a obrazovanje je jedan od važnih segmenata za opstanak ljudi na određenom području. Važno je naglasiti potporu Vlade Republike Hrvatske i osobno premijera Andreja Plenkovića, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Ministarstva znanosti i obrazovanja RH. Bez razumijevanja složenosti i važnosti te velike pomoći Sveučilištu u Mostaru nije moguće strateški oblikovati misiju Sveučilišta i osigurati razvoj i opstanak.

vecernji.ba

Komentari
Broj komentara:0