Vidite prvi

opstanak hrvata

Pejčinović Burić: Sveučilište u Mostaru stožerna institucija Hrvata u BiH

Autor:Prvi.tv
Objava:5.3.2018. 18:38
Pejčinović Burić: Sveučilište u Mostaru stožerna institucija Hrvata u BiH
Učitavanje medija preglednika ...

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić izjavila je u ponedjeljak kako je Sveučilište u Mostaru stožerna institucija Hrvata u Bosni i Hercegovini te kako vjeruje da opstanak Hrvata u toj zemlji ovisi i o njihovim mogućnostima u području obrazovanja i visokog obrazovanja.

 Nakon sastanka s rektorom mostarskog sveučilišta Zoranom Tomićem, hrvatska ministrica novinarima je kazala kako to sveučilište, jedino u BiH i izvan Hrvatske čija se nastava odvija na hrvatskom jeziku, treba ojačati jer je njegov potencijal upravo u tome da hrvatskom narodu omogući ostanak.  

 Ministrica Pejčinović Burić istaknula je kako Republika Hrvatska i hrvatska vlada svim svojim mogućnostima na razne načine podupiru Sveučilište u Mostaru kao i druge institucije, podsjetivši kako je do sada u prvu fazu razvoja Sveučilišta uloženo 183 milijuna kuna, a koncem prošle godine rebalansom proračuna omogućeno dodatnih pet milijuna, kao i dva milijuna za Hrvatsko narodno kazalište Mostar.

 Također je napomenula ulaganja Hrvatske od 40 milijuna kuna za Sveučilišnu kliničku bolnicu, kazavši kako će se u razvoj navedenih ustanova i dalje, u skladu s mogućnostima, ulagati, te kako su navedene ustanove otvorene za sve građane BiH.  

 Rektor Tomić novinarima je kazao kako je s hrvatskom ministricom razgovarao oko formiranja zajedničkog centra koji bi se temeljio na projektima i perspektivi projekata čime bi se Sveučilište približilo europskoj zajednici sveučilišta.

 - Sveučilište u Mostaru želi biti europsko sveučilište, a da bi to postalo moramo primijeniti europske standarde i vrlo smo odlučni tragati za njima, primijeniti ih, i biti od vitalne i stožerne važnosti za područje u kojem mostarsko sveučilište djeluje.

 Mostarski rektor je podsjetio kako se Sveučilište u Mostaru nalazi u vrlo intenzivnim reformama od kojih je proces integracije, usvajanje nove strategije, te jačanje internacionalizacije, a jedan od strateških prioriteta Sveučilišta, kako je kazao, projekti su s europskim sveučilištima.

 - Smatramo da ćemo jačanjem projekata podići ne samo obrazovanje nego varijablu znanosti na Sveučilištu - kazao je Tomić.

 Hrvatska ministrica Pejčinović Burić, koja boravi u dvodnevnom službenom posjetu Mostaru, nakon sastanka s rektorom Tomićem posjetila je Hrvatsko narodno kazalište Mostar, Sveučilišnu kliničku bolnicu i Franjevački samostan sv. Petra i Pavla.  

 Sutra, drugog dana posjeta, hrvatska će ministrica u Mostaru održati trilateralni sastanak s ministrima vanjskih poslova BiH i Srbije Igorom Crnatkom i Ivicom Dačićem.  

Komentari
Broj komentara:0