Vidite prvi

emil raspudić

Knjiga 'Časna sestra Dominika' predstavljena u Ljubuškom

Autor:Prvi.tv
Objava:7.12.2018. 7:40
Knjiga 'Časna sestra Dominika' predstavljena u Ljubuškom
Učitavanje medija preglednika ...

Knjiga "Časna sestra Dominika" autora Emila Raspudića predstavljena je u četvrtak navečer u Gradskoj vijećnici u Ljubuškom, u sklopu manifestacije "Advent u knjižnici".

Uz autora, o knjizi su govorili Marko Antonio Brkić i fra Marinko Šakota. Riječ je o zbirci priča i eseja, a pored opisa života Dominike Barbarić, časne sestre franjevke rodom iz Dragićine, Raspudić u ovoj knjizi od zaborava otkida i niz drugih osoba i događaja iz hercegovačke povijesti.

Govoreći o knjizi, autor je istaknuo kako je ponukan pričama iz prijateljskih i obiteljskih krugova odlučio napisati knjigu o Hercegovini kakva je bila nekad.

- Riječ je o zbirci priča. Neke sam doživio sam, neke su mi pričali moji prijatelji, uglavnom stariji ljudi. Slušao sam ih od svojih najbližih, od dida, babe, punice – kazao je Raspudić te dodao da je u knjizi opisao nekadašnju Hercegovinu i kako se nekad živjelo kada se jedva preživljavalo, ali se više družilo i živjelo veselije. 

Recenzent Mario Antonio Brkić istaknuo je kako Raspudić u svom djelu prikazuje sve ono što danas nemamo.

- Današnji čovjek, koliko god dinamičan, povezan i umrežen bio, po mom skromnom sudu, gubi životnost svog interesantnog ili interesnog života, životnost koja nas zapravo ucjepljuje u prirodu i društvo. Iz pomalo izvlaštenog života koji prosječan čitatelj danas živi, Raspudić ga vraća u ono doba nevinosti, u vrijeme kada je otkucaj nečijeg srca bilo puno ljepše i lakše čuti - rekao je Brkić. 

Fra Marinko Šakota ocijenio je kako knjiga čitatelja poziva na promišljanje o mnogim važnim temama.

- Ne samo da je ovim djelom Raspudić otrgnuo zaboravu postojanje jedne osobe iz broćanskog kraja, članice sestara franjevki, već je pred oči suvremenih čitatelja stavio životnu priču koja potiče na razmišljanje o mnogim važnim temama, kao što su obiteljsko rodoslovlje, potom životni poziv, nesnalaženje u kriznim životnim situacijama, važnost mudrih odgojitelja u kriznim vremenima, ljubav prema rodnom kraju, ljubav prema prirodi, bolna problematika odlazaka, te poziv na povratak i obnovu rodnog kraja - rekao je fra Marinko.

 Knjiga je izašla u nakladi Matice hrvatske Čitluk.

Komentari
Broj komentara:0