Vidite prvi

revolucionarno otkriće

Rak dojke u uznapredovaloj fazi prvi put izliječen imunoterapijom

Autor:Prvi.tv
Objava:10.6.2018. 18:40
Rak dojke u uznapredovaloj fazi prvi put izliječen imunoterapijom
Učitavanje medija preglednika ...

Žena s agresivnim tipom raka dojke koji je prkosio kemoterapiji i proširio se na druge organe izliječena je eksperimentalnim postupkom koji je potaknuo njezin imunološki sustav, objavili su znanstvenici u ponedjeljak.

Ona nema rak već više od dvije godine, otkrio je tim iz Sjedinjenih Država koji je svoje rezultate predstavio kao novi imunoterapijski pristup za pacijente u završnoj fazi bolesti. Drugi stručnjaci koji nisu bili uključeni u tretman nazvali su ovaj slučaj uzbudljivim. 

Takozvana imunoterapija se već pokazala uspješnom kod nekih ljudi s rakom pluća, vrata maternice, leukemijom, rakom kože i mjehura, no uspjeh kod raka crijeva, dojke i jajnika još nije zabilježen. 

Američki tim je u ovom slučaju ekstrahirao limfocite iz pacijentice Judy Perkins, modificirao ih u laboratoriju i zatim ih vratio u tijelo.

Slučaj bez presedana

Perkins se za taj eksperimentalni pokušaj prijavila u dobi od 49 godina, nakon nekoliko neuspjelih tretmana, stoji u studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu Nature Medicine. Rak se tada već proširio na razne dijelove njenog tijela, uključujući jetru. 

Funkcija imunološkog sustava je neutraliziranje neželjenih stranih tijela poput stanica raka. No u tome nekad ne uspijeva, često zbog toga što ne prepoznaje stanice raka koje sadržavaju DNA pacijenta.

Imunoterapijom se obrambene stanice "treniraju" da prepoznaju bolest i bore se protiv nje.

U ovoj studiji znanstvenici su uzeli limfocite iz tumora te ih skenirali kako bi pronašli specifične vrste koje reagiraju na stanice raka. Reaktivirani su u laboratoriju i vraćeni u tijelo.

U osvrtu na istraživanje objavljenom u časopisu, stručnjak Laszlo Radvany iz kanadskog Instituta za istraživanje raka u Ontariju istaknuo je da je odgovor pacijentice na tretman za rak dojke u tako uznapredovaloj fazi bio "bez presedana".

Profesor imunoterapije iz londonskog Instituta za istraživanje raka Alan Melcher također je istaknuo da je ovaj slučaj fascinantan i uzbudljiv. 

Ovaj rad "pokazuje kako moć imunološkog sustava može biti iskorištena za borbu čak i protiv najtežih slučajeva raka", zaključio je Melcher, piše index.hr

Video prilog pogledajte ovdje.

Komentari
Broj komentara:0