Vidite prvi

MOŽE SE DOGODITI SVAKOME

Mnogi ne znaju da boluju od ove bolesti, a može uzrokovati srčani udar

Autor:Prvi.tv
Objava:8.11.2018. 13:35
Mnogi ne znaju da boluju od ove bolesti, a može uzrokovati srčani udar
Učitavanje medija preglednika ...

Svega 7,5 posto oboljelih živi bez komplikacija, koje značajno umanjuju kvalitetu života, a najčešće su srčani i moždani udar, zatajenje bubrega, sljepoća i amputacija udova. 

Šećerna bolest može se dogoditi svakoj obitelji - ključna je poruka Svjetskog dana šećerne bolesti, koji se tradicionalno obilježava 14. studenoga, a ove će godine posebna pozornost biti posvećena utjecaju dijabetesa na obitelj oboljele osobe. 

U Hrvatskoj od dijabetesa boluje oko 400.000 osoba, od kojih 254.000 punoljetnih osoba ima postavljenu dijagnozu. Broj oboljelih povećava se iz godine u godinu, a oboljeli mogu godinama živjeti nesvjesni da imaju dijabetes, sve do pojave prvih komplikacija.

Svega 7,5 posto oboljelih živi bez komplikacija, koje značajno umanjuju kvalitetu života, a najčešće su srčani i moždani udar, zatajenje bubrega, sljepoća i amputacija udova.

Pred obitelj koja se suočila sa šećernom bolešću postavljaju se brojni zahtjevi za promjenama u svakodnevnom životu, o čemu će ove godine biti posebno riječi.

Poticaj da se usvoje zdrave navike u obitelji, kao što je pravilna prehrana i redovita tjelesna aktivnost, povezuje obitelj i doprinosi poboljšanju zdravlja i kvalitete života cijele obitelji.

Uoči Svjetskog dana šećerne bolesti, dijabetičke udruge i ove će godine u subotu, 10. studenoga, u središtu Zagreba organizirati besplatno mjerenje šećera u krvi i tlaka, te informirati građane o zdravoj prehrani, a zagrebačke fontane bit će osvijetljene plavom bojom.

Šećerna bolest ili dijabetes je kronična bolest koja nastaje kao posljedica nemogućnosti tijela da proizvodi ili koristi inzulin. Procjenjuje se da u svijetu živi gotovo 425 milijuna osoba sa šećernom bolešću, a do 2035. godine očekuje se porast na približno 600 milijuna.

Od posljedica bolesti svakih sedam sekundi u svijetu jedna osoba umre od dijabetesa.

Lani je šećerna bolest bila uzrok četiri milijuna smrti u svijetu, a svaka druga osoba bila je mlađa od 60 godina. Troškovi zdravstvene zaštite u 2017. iznosili su oko 727 milijardi američkih dolara, što je gotovo više od ukupnog proračuna za obranu SAD-a i Kine.

Troškovi liječenja šećerne bolesti tipa 2 u Hrvatskoj iznose oko 2,5 milijarde kuna godišnje, odnosno 11,5 posto proračuna HZZO-a, a 86 posto tog novca odlazi na liječenje komplikacija.

Hrvatska pripada grupi zemalja s visokim rizikom za nastanak dijabetesa tipa 1 kod djece i mladih, od čega godišnje oboli 130-ero djece. Zato je iznimno važno kontinuirano raditi na povećanju svjesnosti o dijabetesu, kako bi se potaknule pozitivne promjene na tri glavna područja - otkrivanje, sprječavanje i upravljanje šećernom bolešću.

Kampanja borbe protiv šećerne bolesti prepoznatljiva je po logu "Plavi krug", koji je od 2007. postao simbolom svjesnosti o šećernoj bolesti.

vecernji.hr

Komentari
Broj komentara:0