Vidite prvi

priroda i zdravlje

Ljekovita svojstva vlasca

Autor:Prvi.tv
Objava:23.6.2018. 20:12
Ljekovita svojstva vlasca
Učitavanje medija preglednika ...

Vlasac (lat. Allium schoenoprasum L.) dolazi iz porodice lukova.

Istoj porodici pripadaju češnjak, crveni luk i poriluk. Vlasac je široko primjenjiva biljka koja ima blago ljuti okus koji ovisi o uvjetima uzgoja i o sorti. Uzgoj vlasca ima dugu tradiciju zbog njegovog karakterističnog okusa, ali i ljekovitih svojstava.

Srednjovjekovni vrtlari često su koristili vlasac kao ukras te za označavanje granice vrtova, ali i za odbijanje insekata. Vlasac sadrži eterična ulja bogata sumporom koja su uzrok njegovog ljutog okusa i mirisa, piše Alternativa za vas.

Zbog jednostavnog uzgoja i ljekovitih svojstava vlasac bi trebao biti dio svakog vrta. Prava je riznica vrijednih nutrijenata i sadrži vrlo malo kalorija. Dobar je izvor vitamina A, B, C i K te antioksidansa. Od minerala su prisutni kalcij, magnezij, fosfor i kalij.

Ljekovito djelovanje vlasca

1.Smanjuje kolesterol

Crveni luk i češnjak zadobili su mnogo pažnje zbog ljekovitog sastojka alicina koji je, također, prisutan i kod vlasca. Zahvaljujući visokom sadržaju alicina, vlasac smanjuje razine tzv. „lošeg", LDL kolesterola u krvi i uravnotežuje krvni tlak. Važno je znati da se alicin stvara odmah nakon što se odreže stabljika vlasca i nakon nekog vremena pretvara se u sumporne spojeve. Zato se vlasac treba servirati i konzumirati što prije dok se osjeti ljutkasti miris.

2.Jača imunitet

Vlasac sadrži vitamin A koji osigurava zdravlje sluznice nosa, grla, pluća i probavnog sustava, ali i drugih organa koji su izloženi vanjskom utjecaju i potencijalnim patogenima. Vitamin C u vlascu potiče jačanje imuniteta te ima antibakterijska i antivirusna svojstva. Stoga, vlasac je odličan dodatak prehrani za osobe koje pate od infekcija dišnih puteva. Vitamini A i C sudjeluju u stvaranju antitijela imunološkog sustava te su zbog toga učinkoviti u eliminaciji štetnih patogena.

3. Sprečava osteoporozu i aterosklerozu

Vlasac sadrži spojeve koji zadržavaju kalcij u kostima i krvi te sprečavaju izlučivanje kalcija u urin. Na taj se način osigurava zdravlje i čvrstoća kostiju. Vitamin K iz vlasca poboljšava apsorpciju kalcija u kosti te smanjuje učestalost prijeloma u postmenopauzi. Sprečavanjem hormonalne neravnoteže koja može dovesti do demineralizacije kostiju, vitamin K sudjeluje u očuvanju čvrstoće i zdravlja kostiju. Redovitom konzumacijom vlasca može se spriječiti kalcifikacija krvnih žila i, posljedično, ateroskleroza.

4. Sudjeluje u prevenciji raka i tumora

Znanstvena su istraživanja potvrdila da vlasac ima snažno antioksidacijsko djelovanje. U odnosu na drugo lukovičasto povrće (crveni luk, češnjak, ljutika i poriluk), vlasac ima značajno veću količinu antioksidansa. Oksidativni stres (narušena ravnoteža između slobodnih radikala i antioksidansa u tijelu) povezan je s velikim brojem kroničnih bolesti, kao što su dijabetes, kardiovaskularne bolesti, tumori i demencija. Antioksidativni sastojci vlasca smanjuju količinu slobodnih radikala u tijelu čime usporavaju pojavu i širenje kancerogenih stanica.

5. Poboljšava probavu

Alil-sulfid i drugi karakteristični spojevi u vlascu povoljno djeluju na rad probavnog sustava. Vlasac iz probavnog trakta uklanja štetne bakterije, kvasce i gljivice koje bi inače ometale probavu. Zbog sinergije vlakana i drugih bitnih prirodnih spojeva (niacin, tiamin, pantotenska kiselina), dolazi do lakše probave. Vlasac omogućuje bolju apsorpciju hranjivih tvari u probavnom traktu, čime se postiže njihovo učinkovitije iskorištavanje u organizmu.

6. Čuva vid

Karotenoidi zeaksantin i lutein, koje vlasac sadrži, direktno su povezani sa smanjenjem broja slobodnih radikala koji uzrokuju degenerativne bolesti oka. Usporavaju i sprečavaju pojavu očne mrene, makularne degeneracije te čuvaju oči od starenja. Od svih predstavnika lukovičastog povrća, vlasac ima najveću količinu vitamina A koji poboljšava zdravlje očiju te jača i izoštrava vid./jabuka.tv

Komentari
Broj komentara:0