Vidite prvi

NEMOJTE PITI VIŠE OD 4 ŠALICE DNEVNO

Korisni trikovi: Stop glavobolji uz šalicu kave sa sokom limuna

Autor:Prvi.tv
Objava:13.2.2018. 16:29
Korisni trikovi: Stop glavobolji uz šalicu kave sa sokom limuna
Učitavanje medija preglednika ...

Kava povećava budnost i koncentraciju, tjera umor te smanjuje rizik od dijabetesa i srčanih oboljenja, no da biste izvukli najbolje od nje, ne pijte više od četiri šalice na dan.

Kofein je najrašireniji prirodni stimulans na svijetu. Postoji u raznim oblicima, ali najčešće ga nalazimo u kavi. Jedna šalica sadrži 100 mg kofeina, ali nutricionistici upozoravaju da ne treba premašiti dozu od 400 mg, dakle četiri šalice crne kave.

- Zbog pretjerivanja često dolazi do predoziranja kofeinom, pa liječnici trebaju biti svjesni mogućeg trovanja kako bi prepoznali i liječili ljude na odgovarajući način - otkriva nutricionistica Sandra Marić Bulat i pojašnjava da jednokratna doza kofeina od 200 mg ne predstavlja rizik za zdrave odrasle osobe, djece i adolescenata, prenose 24sata.hr.

- Ista količina kofeina ne predstavlja rizik kad se konzumira manje od dva sata prije intenzivne tjelovježbe u normalnim okolišnim uvjetima - ističe nutricionistica.

No da se pozitivni učinci ne bi pretvorili u štetne, stručnjaci savjetuju da ne treba piti više od četiri šalice aromatičnog napitka na dan.

- Istraživanja pokazuju da umjerena konzumacija kofeina ima pozitivne rezultate na prevenciju dijabetesa tipa 2, Parkinsonove bolesti i raka jetre. Umjereno pijenje kave ima i pozitivan učinak na kardiovaskularno zdravlje - tvrdi Marić Bulat, koja dodaje da kava može pomoći i kod gubitka kilograma, ali uz opasnost od njihova vraćanja.

- Kofein ima snažno termogeno djelovanje, kojim potiče brzo izgaranje kalorija i tjelesnih masnoća. Ali nakon njegove konzumacije postoji velika opasnost od jo-jo efekta - upozorava nutricionistica.

Još jedna dobra strana kofeina je ublažavanje mukotrpnih glavobolja.

- Prirodni lijek za glavobolju je napitak čiste crne kave s iscijeđenim sokom od pola limuna. Imajte na umu da bi kava trebala biti bez dodataka kao što su šećer ili mlijeko jer tada daje najbolje rezultate - kaže Marić Bulat.

Iako je glavni zadatak kofeina tjeranje umora i poboljšanje mentalnih funkcija, prevelika konzumacija je i više nego štetna.

Pretjerano pijenje dovodi do stanja opijenosti poznatoga kao kofeinizam, koje karakteriziraju nemir, uznemirenost, uzbuđenje, mrmljanje i nesanica. Ti se simptomi jasno preklapaju s mnogim psihijatrijskim poremećajima, upozorava nutricionistica.

Kofein će vas tijekom dana efikasno razbuditi, no taj će se efekt produljiti i na večer, pa je teško zaspati i nećete ispuniti normu od sedam sati prijeko potrebnog sna. Upravo zato trudnice ne bi smjele piti više od dvije šalice kave na dan.

Nutricionistica Sandra Marić Bulat: "Energetska pića prepuna su šećera"

Za razliku od turske, šalica instant kave sadrži 75 mg kofeina. U čaju nalazimo 50 mg, dok je u limenci kole 30 mg, a jedan Red Bull ima 80 mg kofeina. No treba naglasiti da su energetska pića prebogata šećerom, pa ih treba izbjegavati u širokom luku.

S druge strane, čaj je niskokaloričan, a bogat je kofeinom. Snižava visok krvni tlak i rizik od dijabetesa tipa 2.

TOP 5: Najbolji savjeti za uživanje u jutarnjoj kavi

1. Uz šalicu kave pijte i vodu

Kofein iz kave potaknut će izlučivanje čak i one vode koja se nalazi u tragovima, pa ju je važno nadoknaditi. Vodu je dobro piti prije, tijekom i nakon kave.

2. Doza kofeina na pun želudac

Pijete li kavu na prazan želudac, zbog visokih razina želučane kiseline povećava se rizik od nastanka čireva, kronični gastritis, sindrom iritabilnog crijeva i želučanog refluksa.

3. Tri šalice dnevno za zdravo srce

Najveće smanjenje relativnog rizika od prerane smrti zbog bolesti srca zapaženo je kod ljudi koji piju tri šalice dnevno u usporedbi s onima koji ne piju kavu.

4. Šalica kave je prava doza sreće

Veliko istraživanje na 50.000 žena pokazalo je da jedna šalica kave smanjuje rizik razvoja depresije za 15 posto, a dvije do tri šalice dnevno za 20 posto.

5. Bitno je pronaći idealnu dozu

Iako se 400 mg kofeina smatra prihvatljivom dnevnom dozom, ne trebaju svi piti toliko kave. Svaki organizam je različit, pa i kofein različito djeluje na svakog pojedinca.

 

Komentari
Broj komentara:0