Vidite prvi

18. travanj

Danas je Europski dan prava pacijenata, obilježava se i u Mostaru

Autor:Prvi.tv
Objava:18.4.2017. 10:47
Danas je Europski dan prava pacijenata, obilježava se i u Mostaru
Učitavanje medija preglednika ...

U Bosni i Hercegovini će danas, utorak 18. travnja drugi put biti obilježen Europski dan prava pacijenata akcijom dijeljenja informativnih brošura građanima ispred glavnog ulaza u zgradu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) od 11-13.00 sati, te dijeljenjem brošura pacijenitima ispred Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu od 13-15.00 sati.

Istovremeno, udruženje "Novi pogled" iz Mostara dijelit će letke građanima u tom gradu.

Brošure "Moje pravo", u kojima se navode osnovna zakonska prava pacijenata, dijelit će budući medicinski kadar- studenti Medicinskog fakulteta u Sarajevu, te organizatori događaja udruženje za razvoj društva "Kap". Osim brošura, građani će moći ispuniti i upitnike o zadovoljstvu uslugama u zdravstvenim institucijama u BiH.

Europski dan prava pacijenata u BiH, udruženje "Kap" je počelo prvi put obilježavati prošle godine u sklopu projekta "Moje pravo" uz podršku Veleposlanstva SAD-a u Sarajevu.

Ove godine, u sklopu nastavka kampanje "Moje pravo", 18. travnja 2017. godine, bit će pokrenuta i internet stranica www.najbolji.ba, gdje će građani sve do prosinca, moći glasovati za najbolje zdravstvene radnike i najbolje zdravstvene institucije u BiH.

Na Međunarodni dan ljudskih prava 10. prosinca 2017. u Sarajevu će biti uručena i priznanja najboljima.

Podsjećamo, prošle godine, za najbolju zdravstvenu ustanovu građani su izabrali Klinički centar u Banja Luci i Tuzli, a titulu najboljih zdravstvenih radnika ponijeli su doktori iz Banja Luke i Mostara Aleksandar Guzijan i Alen Humačkić.

Cilj kampanje "moje pravo" je upoznavanje pacijenata i građana o njihovim zakonskim pravima, obvezama i odgovornostima, kako bi se informiranjem dao doprinos podizanju svijesti i poboljšanju kvaliteta usluga u zdravstvenim institucijama u BiH.

Komentari
Broj komentara:0