Vidite prvi

Zdravlje u malom

Crveni ribiz - ljekoviti dar majke prirode

Autor:Ivan Vrljić
Objava:12.6.2018. 11:44
Crveni ribiz - ljekoviti dar majke prirode
Učitavanje medija preglednika ...

Zanimljivo je spomenuti današnjim generacijama o ljekovitim i ostalim inim svojstvima crvenoga ribiza – ljekovitog dara majke prirode. Latinski joj je naziv Ribis rubrum.  Činjenica stoji i začudno je to što stari Rimljani i Grci uopće nisu poznavali plodove crvenoga ribiza. Europski prirodoslovci poznaju ribiz preko Hieronymusa Bocka koji je vlastitim zapisima davne 1539. godine govorio o ribizu kao ''ukusnom Ivanovom grožđu posađenu u kraljevskim vrtovima''.

Ljekovita svojstva crvenoga ribiza nadaleko su poznata širom svijeta pogotovo za liječenje i oporavak dijabetičara, crijevnih i probavnih smetnji kod bolesnika. U travnju mu obično počinje faza cvatnje, a do polovice lipnja već u punom segmentu viđamo nabubrene crvene grozdove ove grmolike biljke. Miris ribiza je neutralne naravi dok mu je okus umjereno kiselkast.

Crveni ribiz široko je rasprostranjen na području Sjeverne Europe i Sibira a grm mu naraste do visine 2.5 metra. U mediteranskom dijelu Europe također raste ali mu pogoduje određena specifičnost tla i vlažnost. U našim krajevima je rijetkost samonikli karakter crvenoga ribiza. U nutricionizmu crveni ribiz jača organizam i prije svega nadomješta manjak vitamina. U pogledu bolesti poput reumu, gihta i išijaza djeluje protuupalno. Pripravlja se u različitim varijacijama kao sok, džem, marmelada i vino.

Korijen crvenoga ribiza, pomiješan i stopljen s lišćem i plodom koristi se kao čajna mješavina a uzima se prvenstveno za liječenje bubrega i mjehura i uklanja višak bjelančevine u mokraći. Slabokrvnim osobama i koji pate od manjka apetita preporučuje se redovita konzumacija crvenoga ribiza jer nadasve otvara apetit i popravlja krvnu sliku.

Pri agrokulturološkim sekvencama zanimljiva činjenica stoji da gdjegod uspije krumpir tu možete posaditi grmoliku crvenu ribizu. Traži dobro drenirano tlo s humusom. Crveni ribiz sadrži vitamine i minerale i bogato je opskrbljen antioksidantima koje ljudsko tijelo štiti od slobodnih radikala.

Crveni ribiz u sebi posjeduje citričnu i tartaričnu kiselinu i gama-linolnu kiselinu te je bogato kalcijem i fosforom. Plod i pripravci od ribizla normaliziraju krvni pritisak. U srednjovjekovnoj povijesti je zabilježeno cijenjenost crvenoga ribiza pri uređenju samostanskih dvorišta.

Crveni ribiz je neponovljiva grmolika biljka, jedna jedina biljka kultnoga značenja za zdravlje ljudi. Zato konzumirajte plod crvenoga ribiza i uživajte u kiselkastom okusu i održavajte zdravlje tijela na pravi i sebi svojstven način.

Komentari
Broj komentara:0