Vidite prvi

Oprez

Za maline i jagode bez otrova koristite ocat i sodu bikarbonu

Autor:Prvi.tv
Objava:16.5.2018. 14:21
Za maline i jagode bez otrova koristite ocat i sodu bikarbonu
Učitavanje medija preglednika ...

Jagode su na 10., a maline na 12. mjestu po zagađenosti pesticidima, a zbog njihove hrapave površine teško ih je dobro očistiti samo vodom.

Bobičasto voće ne dozrijeva nakon berbe, već se odmah počinje kvariti. Stoga je vrlo važno pravilno ga sačuvati kako bi mogli uživati u njemu još dugo nakon završetka sezone. Osim toga, kupovno voće sadrži velike količine toksina zbog čega ga treba temeljito prati.

Voće i povrće sve je veći izvor ostataka pesticida, a jedan od indikatora zagađenosti organizma pesticidima je majčino mlijeko u kojem je pronađen velik dio toksina – upozorava nutricionistica Alma Bunić iz nutricionističkog savjetovališta Nutriforma.

Ovi toksini mogu biti vrlo opasni ako se dobro ne operu iz namirnica. Oni se nakupljaju u organizmu i vrlo se teško čiste iz njega. Kada se nakupe u organizmu mogu izazvati autoimuna oboljenja, kao i kronične bolesti, na što upozorava i Svjetska zdravstvena organizacija. - Prema količini toksina na vrhu su breskva, jabuka, paprika, trešnja, višnja i nektarine. Maline su na desetom, a jagode na dvanaestom mjestu. Kod malina i jagoda zbog hrapave površine pesticide je teže očistiti, tako da su borovnice puno bolji izbor ako govorimo o bobičastom voću - napominje Bunić. Voće je stoga potrebno temeljito oprati, a pritom je najbolje koristiti ocat i sodu bikarbonu. Alkoholni ocat izvrstan je za ubijanje svih štetnih mikroba na voću. Soda bikarbona je zbog lužnatog sastava dobro sredstvo za izvlačenje štetnih toksina iz voća, što je potvrdila i nova studija Sveučilišta u Massachusettsu. Voće se prvo ostavi namakati u octu dvadeset minuta. Nakon toga se može malo isprati te ostaviti u otopini sode bikarbone i vode, piše 24sata.hr.

 

Komentari
Broj komentara:0