Vidite prvi

AKO VAM SE NEKA ŽENA SVIDI - UKRADITE JU

U Kirgistanu još uvijek aktualna krađa mladenki

Autor:Prvi.tv
Objava:10.8.2017. 18:07
U Kirgistanu još uvijek aktualna krađa mladenki
Učitavanje medija preglednika ...

"Ala kachuu" ili doslovno "zgrabi i bježi" je praksa krađe mladenki u Kirgistanu. Ako vam se neka žena sviđa, jednostavno odete i ukradete je. Godišnje se u ovoj zemlji otme oko 12 tisuća djevojaka, koje zbog straha ili odgoja ne žele prijaviti otimača.

Tradicija je stara, ali se ponovo javila nakon pada SSSR-a iako je 1994. službeno zabranjena. U nekim dijelovima države, otimanje mlade čini gotovo polovinu brakova. U većini slučajeva, muškarac zna koju djevojku kidnapuje, ali bilo je slučajeva i kada ne zna.

Otmica žena i prisiljavanje na brak redovna je pojava. Otimaju se veoma mlade djevojke, od 14 do 16 godina starosti. Oko 75 posto žena u nekim ruralnim oblastima Kirgistana bude oteto i prisiljeno na brak. Iako je Kirgistan potpisnik Konvencije UN-a o pristanku na brak i Konvencije o braku i minimalnoj starosnoj granici za brak i registraciju brakova, 2011. godine većina poslanika u parlamentu Kirgistana smatrala je kako zakone ne treba mijenjati jer je "otmica mlade" dio tradicije.

Međutim, nakon kritika organizacija za ljudska prava, 2013. godine Parlament je pooštrio zakon protiv otmičara nevjesti, što se može kazniti sa 7 godina zatvora. Otmica djevojaka u većini slučajeva se i ne prijavljuje, a događa se da policija neće prihvatiti prijavu o otmici.

Pored otimanja nevjesti, u Kirgistanu je ilegalna i krađa stoke, ali je zanimljivo da zakon propisuje manje kazne za otmicu žene nego za krađu stoke. Za krađu stoke kazneni zakon predviđa kaznu do 11 godina zatvora, dok je za krađu žene do 2011. godine bilo predviđeno najviše do tri godine, a nakon 2013. sedam godina zatvora.

Komentari
Broj komentara:0