Vidite prvi

''Independent'' upozorava

Sa svog Facebooka obrišite fotografije djece, status veze, svog šefa...

Autor:Prvi.tv
Objava:12.4.2018. 18:20
Sa svog Facebooka obrišite fotografije djece, status veze, svog šefa...
Učitavanje medija preglednika ...

Skandal koji se dogodio s Facebookom i ''Cambridge Analiticom'' potaknuo je mnoge da obrišu svoje Facebook profile u strahu da će se njihovi osobni podaci zloupotrijebiti.

Životi stotina milijuna ljudi danas su nezamislivi bez Facebooka, a tijekom godina korištenja o sebi smo dali podatke koji se zaista mogu zloupotrijebiti na najgore moguće načine.

''Independent'' je napravio popis stvari koje bi se trebale izbrisati s Facebooka da bi se sačuvala privatnost

Prvo što bi trebalo obrisati je datum rođenja. Iako mnogi vole Facebook čestitke, datum rođenja nije pametno držati na Facebooku, jer je to podatak koji se vrlo lako može zloupotrijebiti.

Obrišite i broj mobitela, ako ste ga slučajno postavili na Facebook.

Trebali bi pobrisati i većinu prijatelja. Prema nekim istraživanjima, jedan čovjek može održavati vezu s najviše 150 ljudi, a sve ostalo je suvišno i predstavlja hrpu nepoznatih ljudi.

Obrišite i fotografije svoje djece. Osim što prijeti opasnost od pedofilije, zapitajte se kako će dijete reagirati na fotografije kada odraste.

Obrišite i podatke o tome gdje vam djeca idu u školu.

Obrišite i svog šefa iz prijatelja. Ustvari, nemojte ga dodavati, jer će imati pristup svemu što radite na Facebooku, pa i vašem ogovaranju posla.

Prestanite se tagirati na mjestima koje posjećujete. Obrišite i podatke o tome gdje ste i kada na godišnjem odmoru. Lopovi sve češće špijuniraju kad je ko na odmoru i je li stan prazan.

Obrišite i status veze, savjetuju stručnjaci. Nije opasno, ali ćete biti depresivniji kada promijenite status iz "u vezi" u "slobodan".

Posljednjih godina svi fotografiraju avionske karte i postavljaju ih na internet. Nimalo pametno. Na jednoj avionskoj karti haker može naći dovoljno podataka da ukrade indetitet.

Komentari
Broj komentara:0