Vidite prvi

POMAŽE PRI EGZORCIZMU

On nije svećenik, ali ga zovu kada treba istjerati demone

Autor:Prvi.tv
Objava:13.8.2017. 11:54
On nije svećenik, ali ga zovu kada treba istjerati demone
Učitavanje medija preglednika ...

Mala grupa časnih sestri i svećenika dolazi u malu kapelicu jedne lipanjske večeri. Iako je vani vruće, u prostoriji se doslovno može opipati hladnoća.  Dok svećenici počinju s molitvom, žena oko koje su okupljeni pada u trans - i potom se poput pritiska na prekidač vraća u život.

Progovara s više različitih glasova - jedan je dubok i muževan, drugi je visok i ženski, a treći neutralan i izgovara riječi na latinskom. Kad je netko poprska s običnom vodom, ne reagira. No, kad ju se pospe sa posvećenom vodom, vrišti u agoniji.  

- Ostavi je na miru, je...i svećeniče. Prestanite vi kurve, zažalit ćete - muški glas govori kao iz bunara.

Vjerojatno ste za to čuli ili već vidjeli prije - dušu obuzetu Sotonom, svećenika koji iznad nje maše raspelom i izobličenu žrtvu koja ih agresivno napada. Filmovi i knjige toliko su puta opisali egzorcizam da je on već postao klišej, prenose 24sata.hr.

No, ovo nije onaj filmski, već pravi egzorcizam te uključuje lika koji se normalno ne može vidjeti u tradicionalnom scenariju koji uključuje đavla.

Dr. Richard Gallagher je vrhunski obrazovan psihijatar koji podučava na Sveučilištu Columbia i New York fakultetu medicine. On je bio dio tima koji pokušava pomoći ženi.

Opsjednutost Sotonom je stvarna

Borba protiv Sotoninih podređenih nije bila dio plana karijere Gallaghera dok je studirao medicinu na Yaleu. Znao je za biblijske prikaze opsjednutosti demonima, no smatrao ih je pokušajima borbe s psihičkim i zdravstvenim poremećajima drevnih kultura, primjerice u slučajevima epilepsije i sličnog. Richard se s ponosom naziva "čovjekom znanosti".

Ipak, danas, postao je netko drugi, čovjek čiju pomoć traže egzorcisti diljem SAD-a. On tvrdi, iako je liječnik, kako je opsjednutost stvarna. Vidio je dokaze - žrtve koje odjednom govore savršenim latinskim, a nisu ga nigdje imale ni prilike čuti, sakralne objekte koji sami lete s police, ljude koji pokazuju "skriveno znanje", primjerice tajne o ljudima koje naprosto nikako nisu mogli znati, piše CNN.  

- Vidio sam ženu od 40-ak kilograma kako se cijedi od znoja i u zid baca muškarca dvostruko težeg od nje same. To nije psihijatrijski slučaj, to nadilazi psihijatriju - kaže.

Gallagher sebe naziva "savjetnikom za opsjedanja". Proteklih 25 godina pomaže pripadnicima crkvenih redova u razlikovanju mentalnih poremećaja od demonske opsjednutosti. Smatra kako je vidio više slučajeva opsjednutosti nego bilo koji drugi liječnik u svijetu.

- Kad god mi treba pomoć, zovem ga - kaže svećenik Gary Thomas, jedan od najpoznatijih egzorcista u SAD-u, a upravo se na njegovom dijelu temelji film The Rite.

 - On je vrlo cijenjen na svom polju te nije poput drugih terapeuta, koji su ili ateisti ili agnostici - dodaje Thomas.

Kad govori o slučajevima opsjedanja, Gallagher zvuči kao da opisuje rast algi u oceanima - ton mu je odrješit, govor suh i klinički te se dotiče samo činjenica. Posjedovanje, kaže on, rijetko je, ali stvarno. 

Neki njegovi kritičari, pak, tvrde kako je on opsjednut vlastitim deluzijama. Kažu su sve to čemu je svjedočio "jeftini salonski trikovi" od ljudi koji vjerojatno trebaju terapiju, no ne i egzorcizam, jer nema empirijskih dokaza da je Sotona stvaran. Ipak, jedna od najvećih misterija ne tiče se onog što je Gallagher vidio, već način na koji je evoluirao - od čovjeka koji vjeruje isključivo u znanost, do onog koji je uvučen u svijet demonskih opsjedanja.  

Njegov kratki odgovor na to je "Upoznao sam kraljicu Sotone".

Zastrašujuć susret sa samim zlom

Bila je to žena srednje dobi koja je nosila tamnu odjeću i šminku. Mogla je biti vrlo šarmantna kad je poželjela, no bila je članica sotonističkog kulta. Nazivala se njihovom kraljicom, no Gallagher ju je nazivao Julia, dodijelivši joj taj pseudonim. Njoj je prvoj pristupio lokalni svećenik, uvjeren da je opsjednuta demonom te ju je uputio egzorcistu. Taj je egzorcist zatražio Gallagherovu pomoć.

No zašto bi štovatelj vraga želio biti oslobođen od njega samog?

- Bila je u konfliktu, jedan dio njene ličnosti shvaćao je koliko je u nevolji te je želio biti slobodan. To je bio jedan od prvih slučajeva na kojem sam radio te me posve promijenio - otkriva.

Pomogao je okupiti ekipu koja je ženu trebala osloboditi opsjednutosti. Predmeti su letjeli svuda oko nje, a napadala je sve koji su sudjelovali u egzorcizmu, napadajući ih detaljima koje nikako nije mogla znati - Gallagheru je rekla kako je njegova majka umrla od raka jajnika jer je bila zla te da se njegove mačke sinoć nisu potukle bez razloga - već zbog vraga.

Julia je pronašla način kako da dopre do njega iako nije fizički bila s njim - jedne je večeri na telefon razgovarao sa svećenikom iz Julijina slučaja te su oboje odjednom čuli demonski glas koji im je bio poznat s ranijih seansi s Juliom.  

Kaže kako ga nikad nije bilo strah. Iako je znao koliko je to sve bizarno, bio je uvjeren kako se nalazi na "strani pobjednika".

Znanstvenik koji vjeruje u demone

On odlučno tvrdi kako je uvijek na strani znanosti, a u opsjedanja ne vjeruje zato što je katolik, već zbog toga što se trudi slijediti dokaze. Moderno kršćanstvo ne smatra vjeru i znanost kontradiktornim - vjeruju u opsjednutost, ali i u evoluciju, globalno zatopljenje i razne druge stvari. 

Komentari
Broj komentara:0