Vidite prvi
prvi cestitka 970*90

vrijedno oko 1,5 milijuna dolara

Na dražbi Einsteinovo pismo o Bogu

Autor:Prvi.tv
Objava:9.10.2018. 8:31
Na dražbi Einsteinovo pismo o Bogu
Učitavanje medija preglednika ...

Pismo slavnog fizičara Alberta Einsteina u kojemu iznosi svoja razmišljanja o religiji i vlastitoj židovskoj vjeri uskoro će na dražbu i očekuje se da bi moglo biti prodano za 1,5 milijuna dolara.

Takozvano "pismo o Bogu" koje je Einstein napisao 1954., godinu prije smrti, bit će ponuđeno na dražbi Christie'sa u New Yorku početkom prosinca.

Pismo na stranici i pol, napisano na njemačkom i upućeno filozofu Ericu Gutkindu, smatra se ključnim rukopisom u raspravi o znanosti i religiji i najjasnije je Einstenovo razmišljanje na tu temu.

Dosad je pismo bilo u zbirci privatnog kolekcionara.

Riječ Bog za mene nije ništa drugo doli izraz i proizvod ljudske slabosti. Biblija je zbirka časnih, ali primitivnih legendi. Nijedna interpretacija, ma koliko suptilna bila, ne može to promijeniti, napisao je Einstein.

Napisao je i da voli i poštuje svoj židovski narod, ali ne vjeruje da je "izabran". 
Židovska vjera, kao i sve druge vjere, oličenje je dječjih praznovjerja. Ne vidim ništa 'izabrano' u njima, napisao je nobelovac.

Peter Klarnet, stručnjak za knjige i rukopise u Christie'su, kaže da je pismo "jedna od presudnih izjava u debati o 'znanost protiv religije'". Aukcijska kuća procjenjuje da pismo vrijedi najmanje 1,5 milijuna dolara. 

 

 

Komentari
Broj komentara:0