Vidite prvi

Ujedinjeni Arapski Emirati

Na današnji dan u Dubaiju otvoren Burj Khalifa, najviša zgrada na svijetu

Autor:Prvi.tv
Objava:4.1.2018. 9:35
Na današnji dan u Dubaiju otvoren Burj Khalifa, najviša zgrada na svijetu
Učitavanje medija preglednika ...
foto 1

Od 200 katova, 160 je namijenjeno luksuznim stanovima i uredima 

Na današnji dan otvorena je najviša zgrada svijeta. Iako prethodno zvan Dubajski toranj (Burj Dubai) na otvorenju je preimenovan u Burj Kalifa u čast vladara Ujedinjenih Arapskih Emirata. Nakon pet godina gradnje, toranj visok 828 metara otvoren je uz jake mjere sigurnosti. Svečano otvorenje tornja bilo je i društveni događaj sezone. 

Promotor Burj Dubaija, Emaar Properties, tvrtka koju djelomično financira vlada, ne iznosi točnu visinu svojeg nebodera od čelika i stakla navodeći tek da premašuje 800 metara. Sa 200 katova za koje je utrošeno 330.000 m3 betona i 31.400 tona željeznih šipki, Burj Dubai podignut je između pustinje i mora kao arhitektonska ikona vidljiva u krugu od 95 kilometara.

Tvorci tornja postavili su nekoliko rekorda: ima najviše katova - 200, najviši kat za iznajmljivanje, najviša je građevina na svijetu, viša i od KVLY-TV tornja u Dakoti, SAD. Ima platformu za panoramsko razgledavanje, na 124. katu, što je također rekord po visini.       

Zgrada je mješovite namjene - hoteli, stanovi, poslovni prostori - od 334.000 kvadratnih metara. Na 122. katu prostire se ekskluzivni restoran, samo kat iznad njega smještena je teretana sa zatvorenim i otvorenim bazenom, dok se nekoliko katova iznad nalaze noćni klubovi. Zanimljivo je spomenuti da će ova zgrada biti dom 12.000 ljudi.

Unatoč financijskoj krizi koja je pogodila i Dubai, svi su apartmani i uredi u golemom neboderu rasprodani, iako je cijena poslovnih prostora premašila 43.000 dolara.

Važnost projektiranja i izgradnje najviše zgrade na Zemlji, koja je koštala više od 1,5 milijardi američkih dolara, u međuvremenu je postala pitanje nacionalnog ponosa pa je tako i zaštita te nacionalne imovine prioritet za Vladu Ujedinjenih Arapskih Emirata, investitore i turističku industriju.

„Kombinacija traženog stogodišnjeg vijeka zgrade i agresivnih atmosferskih uvjeta u Dubaiju razlozi su zašto je arhitekt morao pojmljivo razmotriti trajnost temelja zgrade" kaže dr. James Aldred kao voditelj Agencije za nezavisne provjere i testiranja za projekt gradnje Burj Kalife. Temelji građevina u Dubaiju i cijeloj zaljevskoj regiji izloženi su utjecaju podzemnih voda s visokom koncentracijom soli što dovodi do korozije čeličnih armatura.

Kako bi se taj rizik spriječio, upotrijebljen je visokokvalitetan beton pripremljen s cementom i mineralnim dodacima u temeljima tornja, zajedno s drugim mjerama za poboljšanje trajnosti – da bi se omogućila i osigurala željena trajnost. Među tim mjerama migrirajući inhibitori korozije (MCI) dodani su u mješavinu betona. MCI razvija i proizvodi američka korporacija Cortec, čiji su proizvodi za zaštitu armatura zasnovani na obovljivim izvorima. U okrutnoj klimi naše regije čelične armature mogu brzo korodirati, što bi ugrozilo strukturnu snagu i uzrokovalo skupe popravke.

Izvrsna građevinska stručnost temeljena na iskustvu pri projektiranju uvijek vodi računa o zaštiti od korozije jer je to nužno za očuvanje struktura i za smanjenje operativnih troškova" kaže Usama Jacir, izvršni direktor tvrtke United Corrosion Technologies.

Komentari
Broj komentara:0