Vidite prvi

čarobni napitak

Kava nije samo napitak, ona je više od napitka

Autor:I.V.
Objava:14.2.2018. 12:16
Kava nije samo napitak, ona je više od napitka
Učitavanje medija preglednika ...

Kava je napitak kojega u ljudskome životu pijemo svakodnevno, uživamo u njezinoj snažnoj aromi i nastojimo, barem, njezin slatki okus dugo vremena zadržati u nepcima. Povijesno i kulturološki kava potječe iz Arapskoga poluotoka, točnije iz Abesinije koja teritorijalno pripada današnjoj Etiopiji.

Dugi je niz godina na Apeninskom poluotoku smatrana vražjim pićem iz jednostavnoga razloga jer je jedno vrijeme za kasnoga srednjeg vijeka potisnula prodaju agruma i nagnala papu Klementa VIII. zbog optužbi trgovaca i opće pomutnje toga doba na neopozivu odluku na bezuvjetnu i potpunu zabranu toga pića.

Srećom do toga nije došlo, na radost svih današnjih ljubitelja kave. Papa je, vidjevši da se radi o izvanrednom piću, nakraju dopustio uvoz egzotičnoga napitka i u širu uporabu. Nakon toga niču kavane u Europi, a javna okupljališta bez kave i dandanas smatramo totalnim promašajem.

Način pripreme kave varira, u našim se podnebljima prije pripravljanja suši i zatim priprema na kolu u popularnoj džezvi, a takav je način je poznat i ustoličen kao turska kava.

Esspresso način pripreme kave rađena visokotehnološki sofisticiranim rješenjima dobiva na snazi kasnije u Italiji, a u moderno je vrijeme savršena inačica pripremanja i degustiranja kave. Postoje dvije glavne vrste kave: arabika i robusta. Arabika je tradicionalna vrsta kave, dok robusta posjeduje enormnu količinu kofeina u sjemenkama, a može se kultivirati u područjima gdje arabika ne uspijeva baš bolje i gdje se ujedno koristi kao zamjena za arabiku.

Etimološki je riječ kava arapskoga podrijetla gdje sinonim qahwa u prijevodu znači arabijsko vino. U početku se u arapskomu podneblju u 15. stoljeću koristila da bi pospješila i smanjila pospanost tijekom religijskoga obreda i poticala budnost vjernika u kontemplaciji i molitvi.

Najstarija naprava za pravljenje kave datira još od 1800. godine, a prvi je patent izradio pariški biskup Jean Baptiste de Belloy. Nutricionisti smatraju da se normalnim uživanjem u crnom napitku (dvije ili tri šalice dnevno) može ostvariti blagotvorni učinak na tijelo. Znanstveno je dokazano da crni napitak pospješuje protok krvi, izlučuje kratkotrajno dopamin i, prije svega, djeluje diuretski.

U Europi su najveći kavopije Finci, dok u Jugoistočnoj Europi i Balkanu kava posjeduje kultni status okupljanja mladih. Kava u manjem ili većem opsegu piće je masovne uporabe, dio jutarnjega rituala, poslovnog sastanka ili upoznavanja, a nezamjenjivo je piće koje spaja višestruko kulture istoka i zapada, sjevera i juga i kao takva forma briše granice mjesta prostora i vremena. Kava nije samo napitak, ona je više od napitka.

 

Prof., Ivan Vrljić

Komentari
Broj komentara:0